Над 200 населени места останаха без ток днес, като най-тежко беше в района на Кърджали. През деня преваляваше сняг и дъжд. Падналият обилен сняг затрудни движението на много места. Основните пътища и магистрали бяха проходими в зимни условия, но някои от тях останаха непроходими за няколко часа, заради закъсали автомобили и паднали дървета. Все още е критично на второкласните и третокласните пътища.

Проливни дъждове предизвикаха наводнения и блокираха движението в Ямбол, Бургас, Варна. В Шумен, заради заледени пътища, спряха част от междуградските автобуси. Заради ниските температури се образуваха и поледици. Над 200 души със счупени крайници са приети в "Пирогов" само до ранния следобед.

Кварталите в София днес бяха по-добре почистени, отколкото централната градска част. Почистващата техника минаваше на всеки двайсетина минути през основните булеварди в "Люлин", "Надежда" и "Младост". Както всяка зима малките улици останаха непочистени, а снегът, който не надхвърли 10 сантиметра се превърна в огромна заплаха за пешеходците.

Ако беше натрупало повече от една педя, можеше да се каже, че положението в София е сериозно. Но десетината сантиметра сняг убедиха софиянци, че зимата отново ни е изненадала:

"Всяка година ни изненадва. Стара приказка е това, не е от днес. Да, наистина, всеки трябва да си чисти!".

"Тя, както всяка година ни изненадва! Чакаме, все едно сега е май месец, а пък вали сняг!".

По емблематичните кръстовища на Руски паметник и Петте кюшета. автомобилите се движеха в коловози от сняг и лед, но най-опасно беше за пешеходците. Освен, че трябваше да пазят равновесие върху труднопроходимите тротоари, те се пазеха и от колите, които занасяха заради снега. В квартал "Люлин" почистващите машини бяха осигурили чисти пътища за данъкоплатците. На малките улици обаче сякаш беше настъпила ледена епоха.

Повечето софиянци бяха забравили, че сами трябва да почистят пространствата пред блоковете и къщите си.  

"Аз обичам да работя. Нищо, че съм на 74 години, ми е приятно. И внука съм си изкарал, и ето тука комшиите, като ме видяха като тийнейджърка, и ми викат "Давай"!", обяснява Иванка Петрова.

"От целия блок само шест души чистят. Днеска е за пръв ден, за другия път ще има и повече. Сега първа смяна сме ние, втора смяна ще бъдат другите".

Над 200 души със счупени крайници са приети в "Пирогов" ден, след падането на снега.

Спешните кабинети днес бяха пълни с чакащи за преглед хора. Счупванията са причинени от заледените и заснежени улици. Най-честите травми са на глезените, ходилата и китките. 33-ма от пострадалите са приети за лечение. Според травматолозите, засега пациентите със счупвания след падане са по-малко, в сравнение с други години. Обясняват си го с това, че снегът ни хваща през почивните дни, когато по-малко хора излизат навън. Утре, когато е първият работен ден от новата седмица, съветват да сме по-внимателни.

Погледнете какви са тротоарите, за улиците няма да говоря. По-възрастните хора, нали, да не излизат от домовете си защото те са най-засегнатия контингент. Било то да подишат чист въздух или да отидат за вода до Горна баня, нали. Някои безсмислени мероприятия без които съвсем спокойно може да се преживее”, смята д-р Огнян Марков - ръководител на дежурния травматологичен екип в "Пирогов.

Полетите на летище София се изпълняваха с около 30 минути  закъснение за пристигащите самолети и над два часа за заминаващите.

130 населени места осъмнаха без ток


в общините Крумовград, Момчилград и Джебелна област, Кърджали в следствие на силния вятър и падналите обилни валежи. През целия ден екипи на електроразпределителното дружество EVN  отстраняваха повреди. Все още без ток са близо 60 села на територията на област Кърджали. Екипи на "Гражданска защита" и "Пожарна безопасност и спасяване" отводняваха приземни етажи и мазета в региона.

Обилните дъждове повишиха значително нивата на реките. Десетки затлачени дерета преляха. От рано сутринта екипи на "Гражданска защита" и "Пожарна безопасност и спасяване" отводняваха домовете на хората.

"През нощта сме имали един сигнал, но след 06:30, когато хората са се събудили, тогава са видели какво е положението в мазетата, в дворовете им и т.н. Реално обстановката започна да става по-тревожна след 06:30 – 07 часа сутринта", обясни инж. Кирчо Павлов - директор на ТД "Гражданска защита" Кърджали.

Някои от хората  не са мигнали цялата нощ, за да отводняват домовете си.

"Цяла нощ от 3 часа до сега не сме сядали. Чакаме, обаждаме се. Идват хората, черпят тука, пожарната дойде, пратиха я 112. При всеки обилен дъжд това е редовно. Наводняваме се не само нашите къщи, а и ето това кварталче, блокът, училището", обяснява Сийка Грудева.

Заради силния вятър и проливния дъжд електрозахранването остави на тъмно стотици семейства в област Кърджали. В кърджалийско продължава да вали. Не спира дъждът и в съседната област Смолян, от където е изпратено предупреждение от "Гражданска защита" за значително повишени нива на реките, от прииждащите води, на територията на общините Момчилград и Кирково.

Проливни дъждове предизвикаха наводнения и в Ямбол.


В Шумен, заради заледени пътища, спряха част от междуградските автобуси. В Добрич прекършени от снега клони затрупаха коли.

Проливният дъжд в Ямбол предизвика наводнения и блокира движението на много места в града и региона. Наводнени са приземни етажи, мазета и складови помещения. Дъждът и локвите блокираха за няколко часа изхода на Ямбол в посока Сливен. Истинско езеро се образува в района на печатницата, няколко аварирали коли там бяха изтеглени от тежки машини на "Гражданска защита".

Пътищата в Шумен са заледени и трудно проходими. Спрени са част от междуградските автобуси. Заради неопесъчените улици, силния вятър и навяванията, в централни части на града движението на автомобили бе силно затруднено. Автобус на градския транспорт с пътници в него закъса в късния следобед на основен булевард в града и бе изтеглен от "Гражданска защита".

Паднали заснежени клони и пречупени дървета отстранява "Гражданската защита" в Добрич. Три коли са с леки материални щети от паднали върху тях клони на дървета. Обстановката в областта е усложнена, тъй като сутринта валя дъжд, след това суграшица, а в момента вали сняг.

Без ток сутринта бяха 29 села, както и част от Добрич. Все още не е възстановено електрозахранването в три населени места.

Десетки зрители ни изпратиха снимки и видеоматериали за рубриката "Аз, репортерът".

Екипи на "Гражданска защита" отводняваха къщи в няколко селища в Бургаско. Заради обилните дъждове най-сериозно е положението в селата Разбойна, Равнец, Лозенец и Кликач. На много места в областта продължава да вали дъжд.

На фона на студа в цялата страна, необичайно висока беше температурата днес сутринта в Ахтопол - 18 градуса и 8 десети. Но вече и там застудя. Синоптиците предупреждават, че тази нощ и утре сутринта ще е много студено. На места температурите ще паднат до -19 градуса.