Днес, 18 декември, завършва международната конференция за климата в Копенхаген. В последното заседание на форума ще участва и премиерът Бойко Борисов.

Успехът на срещата зависи от страни като Китай, Индия и Бразилия, както и от ангажимента на Съединените щати. Президентът Барак Обама пристигна за заключителното заседание.

С подробностите от датската столица - Антоанета Николова.

Близо 120 държавни глави са в Копенхаген за финала на конференцията, за да подчертят ангажимента си в борбата с глобалното затопляне. Други, водени от Китай, за да отстоят националните си интереси.

България споделя позицията на Европейския Съюз. София участва със средства във фонда за подпомагане на развиващите се страни за намаляване на вредните емисии. Във фонда се включват и Съединените Щати, които настояват за повече прозрачност от страна на рзавиващите се страни, обяви Държавния секретар Хилари Клинтън.

Снощи държавните глави, включително и българския премиер бяха поканени на кралска вечеря, предложена от датските монарси. Докато държавните глави вечеряха с датското кралско семейство екипите преговаряха в търсене на компромис за обвързващо споразумение.

Конференцията приключва днес, но много от наблюдателите залагат повече на предстоящата догодина конференция в Мексико.