Българка бе арестувана в Малта за трафик на кокаин, съобщава електронното издание на вестник "Малта индипендънт", цитирано от БТА.

21-годишната София Георгиева била задържана преди два дни при опит да внесе в страната 200 грама от този вид наркотик. Кокаинът бил скрит в 10 капсули, скрити в интимни части от тялото й.

Георгиева пристигнала в Малта с полет от Хирона, Испания, където живее от 2 години. Българката се намира в момента в предварителния арест.

Според назначения служебен адвокат на Георгиева тя била инструктирана да отиде в Малта с еднопосочен билет, да предаде кокаина на неизвестен получател и да си купи обратен билет за Испания с част от парите от пратката. Българката се съгласила да бъде "муле", тъй като, по думите й, островната държава е много снизходителна що се отнася до притежаването на наркотици.

Служебният адвокат и полицията смятат, че Георгиева била подведена по този въпрос до такава степен, че не само пристигнала в Малта с едва 60 евро в джоба, но и не взела със себе си своите кредитни карти.

Българката пледирала невинна по обвиненията във внасяне и притежаване на наркотици, които не са предназначени изключително за лично потребление. Тя освен това поискала от съда да вземе предвид факта, че е майка на дете, което е оставила в Испания.

Предвид факта, че Георгиева няма у себе си достатъчно пари, за да плати гаранция, съдията нямал друг избор, освен да я остави в предварителния арест. Той обаче наредил разглеждането на случая да бъде отложено за началото на следващата седмица, за да може да бъде намерено решение, което да вземе предвид позициите и на двете страни.