За първи път в сряда депутатите на ГЕРБ не гласуваха единодушно и дадоха повод да се заговори за разнобой. 16 избраници от управляващата партия натиснаха "въздържал се" относно предложението на сините за създаването на анкетна комисия по случая с подслушаните лекари в горнооряховската болница. В интервю за "Стандарт" съпредседателят на ГЕРБ Искра Фидосова е категорична - няма разцепление, въпросът е коментиран и няма проблем с колегите. Фидосова обяснява с кого ГЕРБ ще си партнира на предстоящите избори. "Ще определим критерии и изисквания за кметове, общински съветници и където е нужно, ще водим разговори с други десни партии. С "Атака" например работим чудесно по регионите, също може и по преценка на местните структури да се търси диалог с НДСВ. Възможно е да се работи и със СДС и ДСБ. Листите ни обаче ще са самостоятелни, това е категорично. С ДПС нито по места, нито пък на национално ниво имаме допирна точка и няма как да влизаме в каквито и да било предизборни коалиции или друг тип подкрепа."

Заплаха ли са за стабилността на властта 16 ГЕРБ-ери с различно мнение, коментира "Труд". Посочва се, че в ГЕРБ има и интелигентни хора, които са осъзнали нестабилността на властта и вече пазят собствения си авторитет. Защото се говори, че премиерът Бойко Борисов е в цугцванг. Оставането на Цветанов в кабинета го влече надолу. Отстраняването му също вещае неприятности. Ако се върне като депутат, някой от ГЕРБ-ерите трябва да освободи влиятелен пост. Председател на НС или лидер на ПГ. Развой, който среща съпротива. А скандалите не били приключили.

Не сме далеч от момента, когато властта ще се срине от собствената си некомпетентност, убеден е евродепутатът от левицата Кристиан Вигенин. В интервю за "Дума" той отбелязва, че социалистите и демократите в Европарламента са загрижени за ситуацията в България. Проблем е рязкото нарастване на използването на СРС, без това да се превръща в по-качествени разследвания. Друг проблем е изтичането на СРС - очевидно има пробиви в системата и това създава съмнения доколко може да се има доверие в способността на българските власти да боравят с чувствителна информация. Третият и най-деликатен проблем е съдържанието на разговорите на премиера Борисов. По тази тема засега няма официални становища, но под съмнение е способността на Борисов да остане на поста си и да представлява България, особено в рамките на институциите на ЕС.

"Само провалени политици критикуват Бойко", е озаглавено интервюто в "Труд" с кмета на Сливен Йордан Лечков. Според него атаките срещу правителството идват от провалени политици на прехода. "Ако Костов, Сакскобургготски или Станишев имаха капацитета да се справят с това, за което сега критикуват Бойко Борисов, да бяха го направили", казва Лечков. И допълва: "Точно сега, когато най-много го атакуват, аз го подкрепям. Не само защото съм лоялен. Трябва да има възможност да си свърши работата. Няма кой друг."

В интервю за "Труд" лидерът на РЗС Яне Янев говори за "прякаполитическа поръчка за психологически натиск" срещу него и РЗС.И прогнозира, че скоро Цветан Цветанов няма да е министър. Ако премиерът Бойко Борисов не го направи по своя воля, от страх, че Цветанов държи много от депутатите на ГЕРБ, ще бъде принуден от ЕС и САЩ. Янев заявява, че без нова конституция сме обречени да ни управляват прости и аморални хора. "Нужен ни е не нов месия, а нов модел", заключава той.

ГЕРБ "пребори" престъпността, а престъпността - хората, коментира "Сега". Докато вътрешният министър Цветан Цветанов ни успива с показни акции, масовият бандитизъм достигна невиждани размери. Вместо да се заеме с тормозещата обикновения гражданин масова престъпност наравно с битката срещу организираната, властта се хвърли в ефектни операции. Но докато вървят кадрите със страховити арести и декларации, че властта отвоюва държавата от мафията, битовият бандитизъм се разрасна в неподозирани мащаби - като се започне от домовите кражби и се стигне до появилото се наново силово събиране на дългове и натиск от застрахователи. Показателен за размера на престъпността е фактът, че в момента има поне 600 000 дела срещу неизвестен извършител. Което означава, че най-вероятно те ще останат ненаказани заради изтекла давност.

Има гражданско общество и то ще реагира на следващите избори, заявява Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция". В интервю за "Класа" той посочва, че натискът на полицията над престъпния свят става все по-отчаян поради липсата на стройно изградени обвинение и съд. Сега този натиск премина оттатък отчаянието и се превърна в насилие. Това е признак на слабост! На голяма слабост и невъзможност да бъдат решени задачите за противодействие на престъпността със средствата на демократичните институции, включително и съда. Това означава неспособност, некомпетентност, липса на воля, отсъствие на политическа решителност. Кой има изгода от всичко това? Безспорно Ц престъпният свят! Корумпираните висши служители, корумпираните сред политиците... Защото в тези условия престъпници се кандидатират за президенти.

"99,9% са престъпници по този Наказателен кодекс", е анализът в "24 часа" на проф. Иван Т. Тодоров. Според него криминализирането на какво ли не в Наказателния кодекс е израз на безсилието на изпълнителната и законодателната власт да изпълняват решенията си с позитивни мерки. И всяко неизпълнение се обявява за престъпление. А наказателното преследване трябва да е крайна мярка, а не ежедневие. Тодоров препоръчва законодателят да използва много по-точни формулировки за престъпленията. Да помисли за бързо и ефективно административно наказване. Да създаде организационни мерки и ефективни пазарни и контролни механизми, за да се спазват законите, а не всичко да се свежда до наказателна репресия.

На българското образование му липсва кураж за истински реформи, коментира "Сега". От 10 години изследванията PISA показват провала на образователната ни система, но просветните министри се правят, че не го забелязват. Данните сякаш не съществуват, а завъртяно в поредната цялостна реформа и безкрайни пренаписвания на проектозакони, образованието пропуска випуск след випуск. Международни проучвания от рода на PISA изобличават лъжа, която никой не иска да си признае. Тази лъжа води до прекрасен среден успех на абитуриентите, добри резултати на матурите и рекорден достъп до висше образование - по последни данни в университет постъпват близо 80% от учениците, добрали се до 12-и клас. Тази лъжа спестява милиони левове на държавния бюджет и огромни усилия за образоването на децата от малцинствата, а както показват международните данни - и на тези от мнозинството.

Общините вече ще могат да стават собственици на частни имоти, без да чакат заповедите за отчуждаване да влязат в сила, съобщава "Сега". Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, гласувани в парламента на второ четене вчера. Съкратената процедура ще се прилага за обекти от "първостепенно значение". Според гласуваните текстове такива са "общински пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици, сметища, заводи за третиране на отпадъци, гробищни паркове и др. обекти - публична общинска собственост". Юристи обявиха, че приемането на текстове, според които инвеститорите могат да влизат във владение на имота, преди да е приключила процедурата по отчуждаване, е много спорно.

Има вероятност шефът на митниците Ваньо Танов да е подслушван и след прекратяването на разрешението за използване на СРС срещу него. Това заяви главният прокурор Борис Велчев вчера преди заседанието на Висшия съдебен съвет, пише "24 часа". Той уточни, че "контролът" спрямо Танов е прекратен по-рано от разрешения от съда срок за подслушване, тъй като съмненията за участието му в контрабандни схеми не са се потвърдили.

136 съдии, прокурори и следователи са били наказани през 2010 г., отбелязва "Сега". Това сочи анализ на Висшия съдебен съвет за дисциплинарните дела, приет вчера. През този период са образувани общо 39 дисциплинарни производства, като повече от половината от тях са срещу съдии. Поводите на магистратите да се иска наказание са неизпълнение или забавяне изпълнението на служебните задължения и уронване престижа на съдебната власт. В анализа на ВСС не фигурира нито едно име на магистрат. Най-много са наказани с намаляване на заплатата - 16, 11 са понижени в ранг, 6 са уволнени, 7 са махнати от ръководна длъжност.

Сините с 11 идеи за по-евтин GSM, информира "Труд". Целта е да се сложи край на крепостната зависимост между доставчиците на телекомуникационни услуги и потребителите. Сините искат неустойка от 7% при предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор, т.е. потребителят да дължи само 7% от таксите до края на договора. Да отпадне автоматичното подновяване на договорите с оператора. Да се ограничат съобщенията за игри и промоции след 20 ч. Сваляне на цените за разговор в роуминг за страни извън Европейския съюз. Санкциите отговарят на клиентските отстъпки, реагираха от "М-Тел". Действаме най-законно, заявиха от "Глобул". "Виваком" смята, че размерът на неустойките може да се дискутира.

Нов модел за развитие на икономиката ни след кризата залага правителството в Националната програма за реформи до 2013 г., съобщава "24 часа". При него износът ще е основен фактор за икономически растеж. Той самият пък ще е с по-ниски темпове, а привлечените преки чуждестранни инвестиции ще са по-малко. Петте цели, които страната ни си поставя, са намаляване на бедните, неграмотните и безработните и повишаване на инвестициите в иновации и енергийна ефективност.