Деветнадесетте семейства на загиналите и тежко пострадалите деца, при инцидента в дискотека "Индиго",  ще получат по 2 000 лева,  реши Правителството днес.
Парите ще бъдат отпуснати от държавния бюджет.

Четиридесет хиляди лева  от бюджета ще бъдат раздадени на пострадалите семейства.  Сметки  ще се открият в няколко банки. Конкретните институции ще се уточняват заедно с родителите.

"Мисля, че и 2 000 лв. не са достатъчни. Загубите, които са претърпели не се измерват в пари, но като символ все пак на грижата на държавата", каза финансовият министър  по повод обезщетението.

Правителството създаде специална работна група, която до края на месец януари 2002 г. трябва да изготви Национална програма за защита на децата и законодателни промени, свързани с допускането на деца в увеселителни заведения, създаването на специални дискотеки за малолетни, издаването на лицензи за откриване на дискотеки и барове.

Шерин Местан, председател на Държавната агенция за закрила на децата, сподели, че идеята е била на агенцията и че особено държат "предлагането на алкохол в заведенията на непълнолетни да се таксува като престъпление от общ характер и санкцията отнемане на лиценз да бъде най-слаба".

Заведенията без разрешително в момента са около 245, каза Владимир Дончев, зам.-председател на ПГ на НДСВ.

Според министъра на образованието, не е удачно да се въведе вечерен час за учениците. Необходим е широк обществен дебат за сигурността на децата.