Японските учени първи в света направиха възможно управлението на роботизирана техника с помощта на човешката мисъл, съобщи ИТАР-ТАСС. Екип от Технологичния институт в Осака и Токийския университет успя да имплантира в главния мозък на човек микрочип, който е в състояние да управлява специална роботизирана техника.

Според специалистите този феноменален пробив в областта на кибернетиката ще открие невиждани досега възможности за човечеството. Най-новите японски разработки имат за цел да дадат възможност на напълно или частично парализирани пациенти да извършват някой действия.

Снабдените с подобни чипове пациенти могли да си налеят чаша вода с помощта на кибернетична ръка или самостоятелно да се придвижват в инвалидна количка. Всичко зависи от това за какъв роботизиран уред е настроен имплантантът в дадения момент.

При тестването на новите чипове били направени имплантации на 12 пациенти на възраст между 13 и 66 години с нарушени физически функции. По време на експериментите учените установили, че участниците могат да управляват със силата на мисълта роботизирана техника с 90% точност.

За да бъдат постигнати идеалните резултати ще бъдат необходими допълнителни мозъчни тренировки, но и сега постиженията са забележителни. Новите чипове ще дадат шанс на милиони инвалиди по света да възобновят някои от нарушените си физически функции, което е отколешна тяхна мечта.