Осем души - преподаватели и студенти пострадаха при пожар в Бургаския университет "Асен Златаров". Огънят е избухнал при ремонтни дейности в корпуса по неорганична химия на Техническия факултет.

Пожарът пламнал малко след 11 часа сутринта. Строителни работници, наети да подменят старата дограма, започнали да режат с флекс металната врата на входа до която имало оставени запалими материали.

"Рязаха с оксижена и се запалиха някакви кофи долу, мисля, че бяха с изолация, битум. След което се взриви тук една от кофите, стана пожар, който можа излезе. Ние бяхме вънка. Останаха хора и горе", разказва Неделчо Неделчев.

"Докато спра компютъра, изведнъж виждам през вратата, че излизат огромни кълба черен дим. Като отворих вратата, вече на третия етаж - никаква светлина, абсолютна чернилка и на късмет намерих парапета. Вече като слязох на втория етаж, леко просветляваше", спомня си Стефан Манолов.
 
Експлозията е станала минути след края на лекциите - за това повечето от студентите са били на двора.

"Които не са имали възможност да излязат през главния вход, са се затворили в стаите, опушили са пролуките с мокри пердета и други подръчни материали, отворили са прозорците да дишат свеж въздух", обяснява инспектор Койчо Иванов.

Осем души са евакуирани от пожарникарите. Прегледани са в противошокова зала на бургаската болница с лека интоксикация от изгорелите газове. Една от студентките е изпаднала в шок. Заради инцидента учебните занятия в корпуса са прекратени до четвъртък.