Затворени за движение са проходите: "Твърдишки", ,,Златишки" и "Върбишки проход", пътят връх "Шипка"- връх "Бузлуджа". Пътните настилки в по голямата част от страната са сухи. Частични заледявания и мокри пътни настилки има по високите места на Родопите, същите се опесъчават. Опасност от падащи камъни има в прохода "Троян-Кърнаре", област Смолян, Искърското
и Кресненското дефиле и по пътищата София - Самоков, Асеновград - Смолян, Югово - Лъки, Кричим - Девин, Мездра - Ботевград, в района на Мечи дол и района на Козница. Участъците са сигнализирани с пътни знаци.

Забранено е движението за товарни МПС с ремаркета и полуремаркета с маса и товар над 10 т. през прохода "Шипка". Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан".

По път I-6 Кюстендил-Гюешево в района на  с. Гърляно движението се осъществява в една лента на пътя и има ограничение на скоростта. Участъкът е обозначен с пътни знаци.

Ежедневно за времето от 5.30 ч. до 8.50 ч. и от 16.30 ч. до 20.50 ч. от се спират товарни автомобили с тегло над 10 т. от Перник за София през кв. Владая. До осигуряване на  безопасни пътни условия транзитното движение Кулата - София - Пловдив се пренасочва по маршрут: път II - 62 - Самоков-Ихтиман-път I-8-АМ "Тракия" и обратно.