Туристически корабчета, които не спазват правилата за безопасност ще бъдат спирани от движение. Тази година Морската администрация ще проверява увеселителните съдове през целия летен сезон, а не както досега - само преди началото му. Целта на засиления контрол е да се предотврати трагедия като тази в Охридското езеро.

Първата проверка на корабчетата не откри значителни нарушения. Държавата обаче ще изисква големи табели да обозначават максималния брой пътници, за да не се стига до претоварване.

Над 70 корабчета разхождат туристи край Варна и Бургас. Проверките след инцидента в Охридското езеро показали, че нашите са в сравнително добро състояние. Средната им възраст е между пет и десет години.

"Разликата между тази година и предните е, че извършвахме една проверка преди сезонния превоз на пътници. Тази година амбицията ни е тези проверки да бъдат всеки месец”, обясни изпълнителният директор на "Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

Според властите, собствениците не отделят достатъчно внимание на обучението на екипажа и пътниците как да действат при извънредна ситуация. Собственикът на едно от корабчетата казва, че преди качване задължително се прави 15-минутен инструктаж и, че колегите му са се поучили от инцидента в Охрид.

"Тази трагедия ни е като обица на ухото. Не вярвам в днешно време някой собственик или капитан да се престраши да качи повече хора от максимално допустимия брой”, признава Веселин Лазаров.