Американският президент Джордж Буш заяви, че е разочарован от решението на Франция да блокира плановете на НАТО за военна помощ за Турция в случай на война с Ирак.

Подобно решение въздейства отрицателно върху Алианса, каза Буш след среща с австралийския премиер Джон Хауард в Белия дом. Британският министър на външните работи Джак Строу също разкритикува позицията на Франция и Германия по отношение на Ирак.

Буш и Джон Хауърд разговаряха след като Франция, Белгия и Германия, наложиха вето върху искането на САЩ за военна подкрепа от пакта за Турция при евентуална война в Ирак. Саддам не се разоръжава, а печели време, заяви Джордж Буш като коментира решението на иракските власти да позволят на инспекторите да използват разузнавателни самолети Ю-2. Докато опитите на Джордж Буш да убеди света, че война е необходима, броят на войниците в района на Персийския залив достигна 133 000. Пентагонът е взел решение да използва 47 товарни самолета, с които ще се ускори темпото за превозване на войски. Британският министър на външните работи Джак Строу заяви, че дори да се мобилизират 1000 пъти повече оръжейни инспектори на ООН, това не би послужило да нищо, докато Ирак не реши да сътрудничи. При липса на сътрудничество от страна на иракчаните, дори и да се умножи по хиляда капацитета на инспекторите, това не би ни позволило да имаме и най-малка сигурност за това, че Ирак се е разоръжил", изтъкна Строу.