Предприятията с над 50 на сто държавно или общинско участие ще могат да увеличават заплатите на служителите си само ако са работили на печалба през 2002-ра и началото на тази година и нямат просрочени задължения. Това е предвидено в проект за постановление на Министерския съвет, който ще бъде гласуван от правителството в четвъртък. Проектът бе одобрен на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Сред предприятията, които ще могат да увеличават заплатите на служителите си само ако са на печалба са БДЖ, НЕК, "Терем", тютюневите заводи, "Балканкар холдинг" и други. Ако дружествата нямат добри финансови резултати заплатите на служителите ще се определят на база на заплащането през третото тримесечие на миналата година.

На съвета за тристранно сътрудничество бе одобрен и проект за постановление, с което осигурителният стаж на работниците ще се определя пропорционално на изработеното време. От тази година пълен трудов стаж ще се зачита само при работа на пълно работно време. Дори да са работили на половин работен ден обаче, за жените взели отпуска за бременност или майчинство, осигурителният стаж ще се зачита изцяло.

Синдикатите не приеха предложението на правителството бюджетните заплати да бъдат увеличени с 3,5 процента със задна дата от първи януари и още веднъж от първи юли. Синдикатите настояват увеличението на заплатите в бюджетната сфера да е на два пъти с по 10 процента.