По-солени глоби за мобилните оператори, които нарушават правата ни като потребители. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения. Проектът атакува и бавната преносимост на телефонните номера. Готви се и забрана на нежеланите есемеси за участие в игри.

От 5 000 до 60 000 лева е глобата, ако има забавяне на пренасянето на телефонен номер

от една мрежа на друга. Технически това вече ще става за 8 часа, а фактически ще можем да говорим по новоизбраната от нас мрежа до седмица. Досега операторите извършваха тази услуга много бавно или отказваха по технически причини.

От влизането на закона в сила, най-вероятно през януари, след изтичането на договора той автоматично става безсрочен и може да бъде анулиран в срок от един месец, без неустойки, обясни в студиото на предаването "Тази сутрин" Ясен Гуев от Глобул.  

Тези, на които договорите са били удължени без тяхното знание вече също могат да прекратят договорите си в срок от един месец

Това вече важи не само за мобилните оператори, а и за доставчиците на всякакъв вид мобилни и кабелни услуги. Важно е потребителите да се информират, смята Жанет Захариева от Виваком.  

Месец преди изтичане на срока на договора, независимо от факта, че след изтичането си той става безсрочен, операторите ще трябва да информират абонатите си, че договорът им изтича. Това, най-вероятно, ще става чрез есемес, обясни Искра Кусева от Мтел.

Смятаме, че ще спре ерата на носенето на няколко мобилни телефона

на различните оператори, допълни тя. Въпреки всичко ще остане висок процентът на картите, смята Гуев. По думите му голям процент са хората, които са и със служебни, и с лични телефони. Картите са над 10 млн. и ще растат. Ако искате да извършите престъпление ще отидете да си купите карта от Македония и пак ще направите това, което сте наумил, обясни той.   

Към момента няма промяна в срока за преносимост на данните

Технически хората няма да имат мобилна връзка до 8 часа. Важно обаче е да се отбележи, че, за да преминат към друг оператор абонатите трябва да нямат задължения към стария, обясни Захариева.

Клиентите трябва да отидат при оператора, към който плануват да преминат. Сега с промените за сроковете на договори беше приет и пакет от мерки за преносимостта на номерата, така че гъвкавостта да зависи само от хората, каза Кусева.

Ние не сме като тока парното и водата, където има една цена

Говорейки за предстоящо намаление на цените между операторите трябва да знаем, че всичко зависи от конкуренцията. Според ЕК ние и други две страни сме с най-ниските цени на мобилните услуги, поясни Ясен Гуев.