Една баба е започнала битка в опит да си върне внучката, която вероятно вече е осиновена в Италия.

Тригодишната Соня има братче и сестриче, които не са осиновени, а са дадени на приемни семейства за отглеждане.

Родителите са лишени от права, но бабата не се примирява с мисълта, че е загубила завинаги внучката си.

Вече 10 години Милен и Анелия са в Италия заедно с децата си. Разделят се преди 3 години, когато майката заминала внезапно. Бащата ги дал за отглеждане при свои познати. След това започнали съдебни процеси, които завършили през декември миналата година с отказ на италианския съд да върне на бащата родителските права върху третото дете.

"Ако е влязло в сила решението бихме могли да информираме еврпопейския съд за правата на човека за нарушаване правото на семеен живот, но това отново би отнело 4 или 5 години до когато детето ще е в приемното семейство", казва адвокат Йонко Грозев.

Междувременно и бабата и лелята отиват в Италия и правят многократни опити да се видят с детето, но им отказват.

"Брат ми през определен период от време вижда Марчела и Кирил, но аз като отидох ми отказаха", разказва лелята на децата Анелия Димитрова.

В началото на тази година и бащата и бабата завеждат дела в България за правата върху детето. Междувременно е извършена проверка на социалните служби в Сандански, която постановява, че поради недобрите битови условия, влошеното здравословно състояние и недостатъчните контакти с детето е в интерес малката да продължи да живее в Италия, а не при баба си.

"След препоръка на външното ни министерство аз дойдох да живея в София и сега започвам работа като шивачка, за да мога да издържм детето", казва бабата Жоржета Димитрова.

От тази седмица в София са се събрали да живеят заедно двете баби на Соня. Макар и с минимални доходи и двете са се зарекли да се борят докрай за момиченцето. Сега се уповават на бога и на българския съд.