Съвместен френско-германски план превижда разоръжаване на Ирак с мирни средства и разполагане на сини каски в страната.

Това съобщава списание "Шпигел" в утрешния си брой, като се позовава на източници от кабинета на Герхард Шрьодер.

В опит да се избегне войната и да се намери мирно решение на кризата, от днес в Багдад са Ханс Бликс и Мохамед ел-Барадей.

Директорът на Международната агенция по атомна енергия Ел-Барадей заяви преди първите срещи, че тази визита е важна, но не е последният шанс за мира. Двамата ще водят разговори с иракските власти в опит да ги убедят да сътрудничат пълноценно с инспекторите, за да се избегне войната.
На конференция по сигурността в Мюнхен военният министър на Съединените щати Доналд Ръмсфелд призова свободните държави да заявят, че са готови да иползват сила за разоръжаването на режима в Багдад. Йошка Фишер заяви, че не може да излезе пред хората и да им обясни причините за война, защото не вярва в тях.

Планът на Германия и Франция е предложен за обсъждане на Гърция, която председателства Европейския съюз, Китай и Русия. Той предвижда още над цял Ирак да се установи зона забранена за полети, а войски на ООН ще наблюдават разоръжаването на режима на Саддам.
Петролният пазар реагира на последното изявление на Джордж Буш и цената на барел сорт Брент надмина 32 долара, а в Ню Йорк достигна най-високите си нива от две години и пет месеца - 35 долара и 12 цента.