Изводът е продиктуван от факта, че експертите за първи път са разпитвали иракски учен, без присъствието на представител на властите. Бликс обаче уточни, че ще иска още по-активно сътрудничество от страна на Ирак при посещението си в страната заедно с директора на Международната агенция за атомна енергия в края на тази седмица.

Ханс Бликс и ръководителят на МААЕ Мохамед Ел Барадей заминават днес за Кипър, откъдето ще отпътуват за Багдад. Ел Барадей нарече предстоящите разговори с иракските власти "решаващи".

На 14 февруари ръководителите на инспекторите ще изнесат нов доклад пред Съвета за сигурност на ООН. Документът ще определи по-нататъшната позиция на съвета по кризата в Ирак.

Русия и Германия заявиха днес, че засега не е необходима нова резолюция на ООН, която да разреши употребата на сила срещу Багдад.
Според Франция обаче всяка употреба на сила срещу Ирак трябва да стане с нова резолюция на ООН.

САЩ от своя страна продължават да градят коалиция за евентуално нападение над Ирак. Днес Вашингтон поиска от Испания контингент за химическа и биологична защита. Американският военен министър Доналд Ръмсфелд, който е в Италия, разговаря днес с премиера Берлускони и с военния министър Мартино. Предстои му и посещение в Мюнхен на конференция по сигурността, където той ще разговаря с колегите си от Германия и Русия.