Високопротеиновите диети помагат да се отслабне, но смаляват мозъка и увеличават риска от болестта на Алцхаймер в по-късна възраст, предупредиха американски диетолози.

Изследвания върху мишки, хранени с модерните преди време диети "тип Аткинс", които са богати на белтъчини и бедни на въглехидрати, показали, че мозъците на гризачите били 5% по-леки от нормалното. Освен това зони, свързани с паметта, били недоразвити.

Екипът на Сам Ганди от медицинския институт "Маунт Синай" в Ню Йорк още не е напълно сигурен дали високопротеиновите диети имат същия ефект и върху хората, но резултатите от изследванията му показват, че деменцията може да бъде предотвратена или забавена, ако човек се храни здравословно.

Диетолозите предполагат, че консумацията на големи количества протеини може да направи мозъка по-уязвим за отровното въздействие на бета-амилоидните белтъчинни плаки. Знае се, че те ускоряват клетъчната смърт и загубата на паметта при болестта на Алцхаймер.

Известно е, че рискът от деменция намалява, когато се ядат бедни на мазнини храни, които включват много плодове, зеленчуци и риба, когато редовно се правят физически упражнения, избягват се цигарите и се контролират кръвното налягане и холестеролът, казват експерти по болестта на Алцхаймер.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето