Заради недостига на пари столичната община намали драстично часовете, в които хора с увреждания могат да ползват услугата "Асистент за независим живот". От мярката са засегнати над 700 души, а обяснението от кметството е - икономическата криза. Повече по темата от Марина Евгениева.

Виждали сте Димо Карабашев в bTV Новините не веднъж. Той не се уморява да подава сигнали за нередностите, с които се сблъскват хората с увреждания, като него. В края на миналата седмица Димо получава писмо от Столичната община, че със задна дата, от 1 октомври има право да ползва услугата асистент за независим живот само 80 часа месечно.

"Бях одобрен за 240 часа при праг 300. На мен не ми достигат около 30 часа на месец, за да мога да пътувам спокойно на територията на София, да ходя до различните институции, да подавам сигнали. Такъв асистент на мен не ми е необходим, ако инфраструктурата се променя, така че да е достъпна спрямо моите нужди", каза Димо Карабашев.

Дворът на Нов български университет, където Димо учи е едно от малкото места в София, където са поставени базалтови плочи, по които той може да се ориентира. За съжаление излизайки от тук, студентът попада в кошмара на улицата.

Димо подава сигнали за нарушения до различните отговорни институции от 2002 година. Очаквал е досега нещо да се промени. И това е станало, но не към по-добро.

"За новите спирки, които по начина, по който се изграждат трябва да мина през кофата за боклук, за да се кача в автобус, а понякога, слизайки от автобус, много често на Орлов мост ми се случва, се удрям в паркиран автомобил, който нито инспекторите, нито полицията, нито „Паркинги и гаражи” идват да санкционират", допълни Димо.

В този случай полицията и "Паркинги и гаражи" реагираха и колите, паркирали върху тротоара, бяха вдигнати. За Димо и другите хора с увреждания обаче остават нерешени още десетки проблеми. А сега вече и с невъзможността да имат човек, който да им помага в предвижването.

От Столичната община съобщиха, че въпреки тежката финансова година програмата "Асистент за независим живот" ще продължи да действа и догодина, а съкращаването на часовете, в които хората с увреждания могат да ползват тази социална услуга, ще е само до края на 2009 година. 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето