За мен има един огромен плюс, който трябва да се отдаде на това правителство, именно, че за пръв път беше нарушена омертата от предишните правителства от последните 20 години да мълчат и да си траят за онова, което е свършило предишното управление. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" журналистът Сашо Диков, програмен директор на Канал 3. Той допълни:

"След като беше нарушена тази омерта, смятам че дори и най-големите фенове на предишните управляващи се убедиха, че в държавата са били извършвани през последните години уникални гадории, уникални кражби във всички области, но нищо не е подминато.

Приемаме, че сума ти неща, които сегашните разкриват, не са точно така, не са примерно в такива размери, но все пак се вижда, че е крадено, като се почне от онкоболните и се стигне до вчерашната информация за липсващите 10 млн. за ин витро. Така че, не е останала област очевидно, където да не е крадено и то крадено в уникални размери".

"Начинът, по който до момента управлява Бойко, остави съвсем неадекватен и смешен Сергей Станишев и накрая дори направи някакси Георги Първанов излишен. Усещайки, че Първанов става излишен, в напъните си Борисов дори направи гаф сред гаф, като апотеоз на всичко стана историята с "Илинден", където Първанов просто стана смешен", добави още Диков.

За разликата между правителството на Борисов и тези от предходните управления, Петьо Блъсков сподели мнението си, че и сегашните министри са толкова странни, колкото и тези на Симеон Сакскобурготски. "Видяхме ги обаче какви каши забъркаха – контрабанда, Монте Карло, кораби, яхти и т.н.", констатира още той.

Според него това правителство и в частност кабинета, още не се е проявил като кабинет, а по-скоро като соло изпълнения. "Не ми се струва правилно министрите да се правят на следователи, на прокурори. Хубаво е това, да се разбере, че е имало злоупотреби, че са откраднати пари. Но според мен те си правят едно леко самоубийство на авторитета по този начин. Много скандали и разкрития за тези 100 дни, но няма резултат. Институцията, която трябва да каже какво става истински и да отсъди дали това е злоупотреба или не, е съда", каза журналистът.

"Ако трябва да се разкриват престъпления, да се отправят обвинения, прегрешения на предишни управляващи, нека си става по реда. Само тогава народът ще вярва и ще има резултат", добави още Блъсков.

"Една от най-тежките битки, да не кажа направо войни, новите управляващи трябва да водят, колкото и абсурдно и идиотски да звучи, със съдебната система, с всички законови средства. Очевадно вече съдебната система не работи и не може да се разчита нито на прокуратура, нито на съд. И затова, може би, неслучайно, от завчера е нанесен най-звучният шамар на Бойко директно в лицето с това отвличане", заяви Сашо Диков.

Според него това деяние е доказателство за това, че никакъв респект нямат бандитите и спрямо новата власт. "Престъпниците първо, знаят, че полицията все още не действа по начин, по който трябва да се действа. Продължавам да смятам, че зад тези отвличания стоят и полицаи. Второ, самата съдебна система стои зад тях", отбеляза още Диков.

Още от разговора със Сашо Диков и Петьо Блъсков вижте в прикаченото към текста видео.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето