Софийският апелативен съд осъди на 18 години лишаване от свобода Злати Златков, известен като Златистия. Той не чу присъдата.

Обвинението запозна магистратите и с документа на Националната полиция, че Златистия е обявен за общодържавно издирване преди месец. Защитата обясни, че не поддържа връзка с клиента си и не знае къде се намира в момента. Съпругата му също замълча. Според адвокатите, обжалване ще има, макар че то било безсмислено. Мотивите, посочени от адвоката на Златистия Емил Велинов, бяха, че "при предишното разглеждане на касационна инстанция има указания на Апелативния съд в какви рамки да бъде разглеждано обвинението". Запитан тогава какъв е смисълът от обжалване, Велинов отговори: "Задължително следва да бъде обжалвано от гледна точка на нас като защитници."

Апелативният съд разгледа за втори път делото срещу Златистия, след като Върховният касационен съд отмени решението на друг апелативен състав. Той беше определил 4 години лишаване от свобода, с което обори решението на окръжния съд в Кюстендил за 12 години и половина затвор. Злати Златков е застрелял братовчед си в дискотека в Дупница по опасен и за други хора начин, е написано в днешното решение на съда. Според него, осъденият е с лабилна психика и в затвора ще го наблюдават лекари. Наказанието ще се изтърпява при първоначален усилено строг режим.