"Ние активно подкрепихме усилията на международната общност за разоръжаване на Ирак по мирен път. Вече е ясно, че Ирак действително нарушава резолюциите на Съвета за сигурност, и по-конкретно Резолюция 1441". Това се казва в текста на декларацията на страните от тъй наречената "Вилнюска група".

Документът беше разпространен няколко часа след речта на Пауъл. В декларацията се припомня, че през миналата година те вече са се ангажирали да участват в международна коалиция, която да прилага разпоредбите на ООН и да разоръжи Ирак, ако той не се подчини на резолюциите на международната организация.

"Настоящата и опасност, която представлява режимът на Саддам Хюсеин изисква бърз съвместен отговор от страна на общността на демократичните държави. Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН да предприеме необходимите действия срещу постоянната заплаха, която представлява Ирак за мира и сигурността" се казва още в декларацията. В групата, която бе създадена през 2000 г. влизат трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония, и България, Румъния, Словакия, Словения, Албания, Хърватия, Македония. Първите седем от изброените страни бяха поканени да се присъединят към НАТО през 2004 г.