Кучета нахапаха до смърт 6-годишно дете в центъра на разградското село Сушево. Животните не са безстопанствени и това не е първият инцидент с тях. Радка Минчева дава повече информация по темата.

Тази сутрин, около 9 часа, 6-годишната Кристияна Кирилова от село Топчии е нападната от четири кучета в село Сушево.

"Аз като погледнах нататък, имаше едно дете, легнало на земята, отгоре четири кучета го дърпаха кой накъдето свари, дефакто детето не мърдаше", разказва Айтен Исмаил.

"Какво правеха с детето - ами разкъсваха, дърпаха. Още като излязох ги насметох", обяснява Касим Муталиб.  

На път за болницата в Кубрат, Кристияна починала. Собственичката на кучетата Елена Банкова е бивша учителка и социален работник. По думите й, в двора си отглежда пет кучета, макар че там екипът на bTV видя повече от 20.

"Tук има агресивен селски пес, а моите кучета са били наблизо. Mного съжалявам за случая, изключително нелепа смърт", каза Банкова.
 
Освен драмата в семейството на починалото дете, днешният инцидент ще остави травма и у 5-годишната Самира, станала свидетел на случилото се.

"Откакто го е видяла, тя не е спряла да говори за това: мамо умря ли детето, защо умря, тез кучета защо са лоши защо са ги пуснали", казва Айтен Исмаил.
  
Това е втори инцидент с кучетата на Банкови. При първия, нападнали по-голямо дете, което карало колело. От полицията и общинската администрация ги предупредили да не пускат четироногите по улиците. Санкция обаче не е наложена, защото при проверката кучетата си били в двора.

"Трябвало е да се вземат по-сериозни мерки, но Законът за животните какъв е - знаете, животните ги защитава повече отколкото хората", смята кметът на община Завет Ахтер Велиев. Той ще разпореди кучетата да бъдат упоени.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Законът предвижда до три години затвор.

Припомняме ви, че през последната година зачестиха случаите на нападения на кучета над деца.

Справка на btv.bg:

На 7 май тази година куче пазач нахапа жестоко 3-годишно момченце в Айтос. Инцидентът стана в градския парк. Детето беше прието в болница с тежки наранявания по главата и тялото.

На 26 януари 2009 г. скитащи кучета нахапаха четири деца в Силистренско. Тогава стана ясно, че само през октомври 2008 г. са внесени 9 докладни записки от селски кметове с молба за съдействие, но под натиска на неправителствени организации били отменени насрочените хайки за подивели кучета.

На 20 октомври 2008 г., във Врачанско, шестгодишно момченце и осемгодишната му братовчедка бяха нападнати от съседско куче, раздразнено от детския глъч. В шок и със сериозни наранявания по краката и ръцете децата бяха приети в болница.

На 13 октомври 2008 г. ротвайлер разкъса зверски 9-годишно дете във Велико Търново. За да спаси живота на сина си, майката инстинктивно захапа ротвайлера за врата, при което кучето се нахвърли и върху нея. Детето, с разкъсани в дълбочина дясна и лява ръка и нахапаната му майка останаха с психическа травма за цял живот.

На 16 март 2008 г. питбул нападна 12-годишно момче от Разград. Детето беше настанено под наблюдение в хирургичното отделение на разградската болница без опасност за живота.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето