Правителството одобри решение, което предвижда американски самолети и войници да бъдат разположени на наша територия и да имат възможност за транзитно преминаване за срок от шест месеца. Решението бе взето в отговор на отправеното от Съединените щати искане за подкрепа при евентуална операция срещу Ирак.

Предвижда се на летище "Сарафово" да бъдат разположени до 18 американски самолета, както и необходимите за поддръжката им съоръжения и персонал. В правителственото решение е записано още, че България ще изпрати до две отбранителни роти с численост от 150 души в страна, съседна на Ирак.

"Въобще нашето включване е предвидено в рамки, които не включват бойни формирования", заяви заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов.

Българският контингент ще участва в спасителни операции в случай, че срещу цивилното население или части на бъдещата коалиция бъдат използвани оръжия за масово поразяване.

Проекторешението предвижда правителството да договаря всички технически аспекти на българското участие в евентуалната операция - т.е. да сключи меморандумите, които ще уреждат статута на американските сили у нас и на нашия контингент в зоната на конфликта.

Предвижда се решението, с което се удовлетворяват американските искания, да важи 6 месеца. Срокът започва да тече от момента, в който депутатите гласуват "за".

"Ако Народното събрание разреши прелитане и разполагане на сили и средства, както се предлага с решението, това може да започне като фаза от подготовката доста преди да се стигне до взимане на решение за операция", обясни Любомир Иванов.

От кабинета подчертаха, че на този етап нито има решение за започване на операция срещу Ирак, нито е формирана коалицията, която ще я провежда. На "Дондуков" 1 твърдят, че България още не се е отказала от позицията си за изчерпване на всички мирни средства за разрешаване на конфликта. 

Междувременно председателят на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев съобщи, че държавният секретар на САЩ Колин Пауъл намира българската позиция за Ирак последователна, умерена и много добре балансирана . Българският екип, воден от министъра на външните работи Соломон Паси, е разговарял около половин час с Колин Пауъл. Преди малко в американската столица е приключила традиционната молитвена закуска, в която участваше и министър Паси. Той се е видял с президента Буш, малко преди началото на церемонията.

Министърът на отбраната Николай Свинаров се надява Министерският съвет да одобри предложението му да се плащат по 100 долара на ден за доброволците от контингента, подготвян за кризата в Ирак, защото операцията е от по-особен характер. Министърът заяви, че заплащането ще бъде предмет на друго правителствено решение извън отговора на искането от Съединените щати.
Издръжката на химическата рота зависи от продължителността на мисията и вероятно ще са нужни около 25 милиона долара. Тези средства правителството ще търси от буфери в бюджета, допълни Свинаров.

В момента в щата Флорида трима български представители - офицери от сухопътните войски и военовъздушните сили, договарят техническите параметри на евентуалното българско участие.

"Параметрите все още не са конкретни, работим с понятието "до" - до 18 самолета, до 450 американски военослужещи до 150 български войници", обясни министър Свинаров.

Той допълни, че американската страна ще трябва да плаща такси за цялата логистика, ако летище "Сарафово" бъде избрано за инфраструктура. Николай Свинаров заяви, че според него е по-добре да се договори блоково разрешително за прелитане на американските самолети, като за всяко отделно прелитане ще се уточняват техническите подробности. Той е на мнение, че това не противоречи на решението на Конституционния съд.

Разговори за финансирането на българския контингент в кризисния район около Ирак не се водят, защото не се знае коя ще е страната- домакин, съобщи Свинаров. Ротата ще бъде транспортирана по същия начин като взвода за Афганистан. На въпрос, дали са изнесени командните пунктове на Президентството и Генералния щаб във връзка с евентуалния конфликт в Ирак, Свинаров каза, че винаги са били готови, а България има военновременен план, който се изпълнява.