Непрекъснато се твърди, че ДПС е в изолация. Както виждате, всяко едно политическо послание, което идва от ДПС, последното от семинара в Банско, предизвиква толкова гръмки заглавия във вестниците, предизвиква толкова сериозен интерес. Ето например – новата метафора за намигването ни към ГЕРБ е продукт на семинара ни в Банско, продукт обаче на интерпретацията. Това заяви в студиото на "Тази сутрин” Лютви Местан, зам.-председател на ДПС и допълни:

"Каква е основната теза, която се роди на семинара ни в Банско?

Ако някой вижда в това  намигване към дясното, нека за кажа, че дясното не се представя от ГЕРБ. Нещо повече, ние имаме много сериозни съмнения в дясната идентичност на основния управляващ субект на страната, защото десните в Европа не влизат в съюз с националистите.

ЕНП, християндемократическите партии в Европа не правят коалиционни съюзи с партии, които стоят извън демократичния спектър.

Формалното членство в голямото семейство на европейските партии не е самодостатъчно за определяне на партийната идентичност. Ние смятаме, че

страната се нуждае от създаване на консенсусно поле

за провеждане на реформаторски политики. Трябва да се намери изход от тази много тежка финансово-икономическа криза. Това не е клише, напротив, допълни Местан. (...)

Ние продължаваме да сме в криза и ГЕРБ явно не е в състояние да изведе страната от кризата, защото за това са необходими консенсусни решения. Изходът от кризата не е по силите на отделна партия. Дори не е по силите и на най-най-широката коалиция, защото 41-то Народно събрание започна с огромно конституционно мнозинство, което стоеше зад кабинета. Е, справяме ли се с кризата? – Не.

Въобще не става въпрос за коалиция. Никой не трябва да търси, защото няма да намери някакво желание за връщане във властта ДПС. Нямаме такава политическа цел.

Имаме обаче готовност да поемем отговорност за дебати, които ще оформят приоритети, които което и да е правителство трябва да реализира и на първо място да преодолее следното обективно противоречие.

Ние завещахме на ГЕРБ едни социални системи, които, ако ги сравним с тези в Европа, в развитите европейски страни, ще се окажат едни от не най-реформираните. Но забележете – ние управлявахме в условия на икономически подем, в условия на финансов разкош, успявахме да задоволим глада на тези лами. Нека това да бъде нашата политическа отговорност, от която не бягаме. Но ние, все пак, освен да ги нахраним ламите, заделяхме по някой милиард фискален резерв годишно. Въпросът сега е, след като приходите в държавната хазна намаляват драстично.

Защо ГЕРБ продължава да държи нереформирани тези системи?

Защото наближават президентските и местните избори. Изглежда ГЕРБ са решили, че тези избори ще бъдат спечелени с въздържане от реформи. Те няма да посмеят да проведат тези реформи поради простата причина, че вече негативите ще се пишат само на тях.

Те няма да посмеят да проведат тези реформи поради простата причина, че вече негативите ще се пишат само на тях.

Ако обаче има политическо съгласие, че който и да управлява трябва да приведе структурата на разходите в съответствие с намалелите приходи в държавната хазна и опозицията, която и да е тя, каже:

Ние ще се въздържим от политическа експлоатация на неизбежните, негативни ефекти от провеждането на непопулярните реформи, картината ще е друга. Това не е осигуряването на безпринципен управленски комфорт на когото и да е. Това не е отказ от опозиционност, напротив, това е новото мерило за политическа отговорност.

Само че ГЕРБ изтърваха шанса да водят политика на създаване на консенсусно поле за провеждане на такива политики. Ние не обещаваме комфорт на ГЕРБ. Ние говорим за необходимостта в перспектива да се изгради такова консенсусно поле, без това да означава заявка за участие във властта от наша страна.(...)

Провежда се истинска политическа чистка на ДПС кадрите във властта.

Мирослав Найденов се похвали, че за един ден е уволнил абсолютно всички директори на регионални поделения на Министерство на земеделието. Той е запазил само двама души на фона на стотиците, може би вече над 1000 уволнение кадри.

Да се върнем към президентските избори. Позицията на ДПС ще бъде ценностно ориентирана. Ще следва най-добрия интерес на България. Ние гледаме на президентските и на местните избори от гледна точка на необходимостта да се създаде този реформаторски формат.

ГЕРБ пропуснаха шанса да водят политика по националните приоритети".

Попитан дали биха подкрепили кандидат на ГЕРБ за президент, Лютви Местан отговори: Отговорът е, че на този етап няма предпоставки дори за предположение, че ние бихме могли да имаме обща кандидатура за президент.

Той уточни, че ДПС вижда в президентските и местните избори политическо събитие, което ще зададе параметрите на управленски формат, който може да изведе страната от кризата.

"Отказвам ДПС в аванс да се пришие към ляв или десен кандидат”, съобщи зам.-председателят на ДПС и допълни, че никой не може да ограничава в само две възможности възможното решение на ДПС. "Много е важно кои ще бъдат кандидатите, кои ще бъдат политическите сили зад тези кандидати, имат ли идея да се включат в реформаторския формат, който ще изведе страната от кризата”, каза Местан.

Това е прекалено висока длъжност, и прекалено отговорна, нашите критерии, на които трябва да отговаря държавният глава, са много по-високи от фигурата на Цветан Цветанов.

В петък ДПС реагира много остро заради непродължен договор на директорка от Джебел.

Много е важен конкретният казус, но въпросът е защо се прави, заяви Лютви Местан. Според него, ГЕРБ провежда политика на доизграждане на структури, чрез лостовете над държавните назначения.

Там, където в големите градове и областни центрове има и други държавни служители за един ден се уволняват кадрите на ДПС и предишните управляващи.

Това е политическа чистка, категоричен е Местан

Той допълни, че това е възстановяването на управленски похвати от времената на сините и преди това на червените.

Министърът на образованието е един обикновен изпълнител на политически поръчки, заключи накрая зам.-председателят на ДПС.