Въпреки че не е петък, днес е ден на майстора. В деня на Свети Спиридон празнуват всички занаятчии, обущари, тенекеджии и златари. Дори на празника си майсторите от Самоводската чаршия във Велико Търново не затвориха дюкяните, а с радост посрещаха туристи.

За майстора почивен ден, няма казват на чаршията. Затова и навръх празника занаятчиите отвориха дюкяните и се хванаха на работа.

"Трябва да сме винаги на работните си места, да посрещаме туристите. Специално при нас на Самоводската чаршия, всеки ден имаме гости", призна Нели Бончева.

Всички обущари, златари и тенекеджии празнуват днес. Христо Пашов е строителен инженер, но от 40 години се е специализирал в изработването на църковни куполи и камбанарии от ламарина. Наследил е занаята от баща си и сега учи на него сина си.

"По принцип се казва, че занаят се краде, не се учи, пък няма какво да крием - работа има за всички. Стига да са майстори, хората да ги оценяват и да ги търсят", майсторът тенекеджия.

В неговата работа има много труд, изкуство и още повече риск. Често работи без скеле, само с една стълба, затова се моли Свети Спиридон да го закриля. На днешния ден задължително пали свещ и черпи всички за празника.

На шега занаятчиите казват, че 12 декември трябва да се обяви за национален празник, защото всеки българин разбира от всичко и от него по-голям майстор няма. Винаги дава акъл и знае как най-добре може да се направи всяко нещо. Все пак, като опре до истинска работа, веднага си проличава, кой колко може и то не само на думи.