Институтът за оценки и анализи в туризма прогнозира пет процента ръст на чуждите туристи през летния сезон. Повече почиващи се очакват от Германия, Централна Европа, Русия, както и от Румъния, Сърбия и Македония. Очаква се туристите, които ще почиват в България тази година, да достигнат почти осем, осем и половина милиона души. Около шест милиона от тях ще са чужденци.

Средно по 575 лева на човек е похарчил за почивка българинът през миналата година. Може би толкова ще похарчи той и тази година, коментират от Института за оценки и анализи в туризма.

Заради кризата повечето туроператори и хотели ще намалят цените на пакетите с около 25 процента или пък за същите пари, спрямо миналото лято, ще предложат в пакетите повече екстри.

Все повече хора започват да планират почивката си на море. Някои курорти вече официално откриха сезона, предава кореспондентът ни във Варна Десислава Кръстева. Как обаче нашето Черноморие ще противодейства на конкуренцията - основно турска и гръцка. Очаква се гръцката криза и постоянните стачки там да отблъснат чуждите туристи?

Според Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, кризата в Гърция не може да доведе до печалби у нас, защото няма данни на масово анулиране на почивки в южната ни съседка. По думите на Маринов, миналата година средната цена у нас е спаднала с 10-15 процента, туристите са намалели едва с около 1 процент.

Собствениците стягат хотелите, чистят и наемат персонал. За сезона се готвят и заведенията по крайбрежната алея във Варна. Повече туристи от миналата година очаква браншът. Причината е, че някои западни страни вече излизат от кризата. Надеждите са насочени и към българите, които ще предпочетат нашето Черноморие.

„Нашите записвания на българския пазар са изключително стабилни, както и западноевропейските ни записвания, също има по-голям туристически поток от Румъния, което ни осигурява една изключително добра заетост за сезон 2010 г.”, каза Дилян Тодоров, маркетингов мениджър на хотел.

„Всички очакваме повече гости, разбира се и аз не съм голям оптимист, но все пак казвам, че няма да бъдем под миналогодишното ниво на посещения”, прогнозира Димитър Лефтеров Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В условията на криза и цените остават като миналата година.

„Ако поне в началото има такива ситуации да започнат дадени хотели да работят на по-ниски цени от миналогодишните, то след юни месец вече ще се вдигнат цените и ще се нормализира пазара”, каза Лефтеров.

През май традиционно по варненските плажове срещаме основно румънци, германци и израелци. Добра новина е, че заради кризата в строителството, това лято туристите няма да ходят в прахоляк и строителни отпадъци. На Златни пясъци има 3-4 нови строежа, но от 15-ти май са замразени.

Лошото време този месец не се отрази и на посещенията през майските празници. И днес видяхме в комплексите, че някои хотели вече са пълни с румънски гости. Така че времето няма да е пречка за сезона, още повече, че дори и май да е бил студен, чухме прогнозите на НАСА, че пък лятото ще е най-горещото за цялата история на синоптичните измервания.

Атракции по Черноморието не липсват и в момента - в последните 4 дни Варна беше домакин на най-голямата ветроходна регата - Тол Шипс Исторически морета. А днес беше най-вълнуващият момент от престоя у нас на над 20 кораба - те разгънаха платна и се включиха в изключително атрактивния Парад на ветрилата, воден от българската баркентина Калиакра. Ветроходите прекосиха Варненския залив и зарадваха хилядите, които обичат морето. След това беше даден стартът на втората състезателна гонка до Истанбул. По неокончателни данни по време на регатата корабите са разгледани от близо 100 хиляди души.