Празната химическа бойна глава е намерена от оръжейните инспектори на ООН при проверка в склад за муниции.

Изложението на държавния секретар на Съединените щати пред Съвета за сигурност за иракските нарушения ще бъде подкрепено и от изказване на директора на Централното разузнавателно управление. Това съобщи официален говорител във Вашингтон.

В продължение на час и половина държавният секретар Колин Паул щял да представя доказателства, че Багдад притежава оръжия за масово поразяване, върху които има наложени забрани от Организацията на обединените нации.

Русия обяви, че ще следи внимателно американските доказателства. Москва е категорична, че засега няма никакви реални основания да се твърди, че Ирак нарушава резолюциите на ООН. Според руският президент Путин, резултатът от оръжейните инспекции е ключът към бъдещите действия спрямо Ирак.

В телефонен разговор американският президент Джорд БУш е информирал своя руски колега доколко иракските власти сътрудничат на международните оръжейни инспектори. Двамата са се споразумели Вашингтон и Москва да си помагат по-активно за разрешаване на иракската криза в рамките на ООН.