България е получила искане от правителството на Съединените щати за използване на въздушното ни пространство и за транзитно преминаване и пребиваване на наша територия на американски въздушни сили при евентуален удар срещу Ирак.

Правителственият говорител Димитър Цонев направи официално изявление по повод исканата подкрепа. Той съобщи, че е поискано да бъде изпратена българска военна част за ядрена, химическа и биологическа защита в района на кризата. Говорителят уточни единствено, че частта няма да бъде разположена на територията на Ирак.

Американското искане включва използването на въздушни коридори над страната ни, както и преминаването през наша територия на военни части на САЩ и съюзниците им. Поискано е разрешение и за временно пребиваване на американски военни и техника у нас. По време на американската операция в Афганистан преди година и половина страната ни предостави летище "Сарафово".

Цонев заяви, че София продължава да бъде за изчерпване на всички мирни средства, но трябва да е готова за варианта, при който се налага използването на военна сила.

Най-вероятно правителството ще вземе решение по американското искане на редовното си заседание в четвъртък. До този момент не е известно премиерът да възнамерява да свика кабинета извънредно. След като правителството се произнесе, решението ще бъде внесено за обсъждане в парламента.

Пресслужбата на Президентството съобщи, че премиерът Симеон Сакскобургготски лично е уведомил в разговор по телефона президента и главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов за постъпилото искане от Съединените щати за използване на въздушното ни пространство и инфраструктура при евентуални военни действия срещу Ирак.

Междувременно, министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи специално за Би Ти Ви, че до четвъртък Министерският съвет ще излезе с официално решение за нотата на Съединените щати.

Консултациите как да участва България в евентуални действия започнаха на различни нива още преди 3 месеца. Позицията на външното ни министерство е, че участието на българската армия ще бъде сходно на това в Босна, Косово и Афганистан.

От една седмица в армията ни тече подбор на кадрови военнослужещи за формиране на рота за ядрена, химическа и биологична защита. Ротата трябва да може да изпълнява задачи, както на територията на България, така и зад граница.
При евентуална мисия в Ирак новата българска рота ще участва в процеса на стабилизиране на района след военните действия.

От Генералния щаб съобщиха, че ротата е от 150 души и ще отговаря за ядрената, химическата и биологическата защита на населението и останалите войски в района.

Управляващите ще действат като фактически съюзник на Съединените щати в антитерористичната коалиция. Това е коментарът на председателя на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов. Според него, България трябва да продължава да настоява за изчерпване на всички възможности за мирен изход от кризата.

"Но, разбира се, както и досега държим отговорно на позицията, че в случай на необходимост ще действаме като фактически съюзник на Съединените щати и на страните от НАТО, както и като член на антитерористичната коалиция", посочи Панайотов. 

Той обясни, че отправеното искане не ни изненадва като параметри, тъй като България и преди е оказвала такова сътрудничество. НДСВ и ДПС ще огласят утре сутринта съвместна декларация по искането на Съединените щати във връзка с Ирак. Подготовката й продължи до късно вечерта.

Лидерите на опозицията - Надежда Михайлова и Сергей Станишев, бяха извикани на "Дондуков" 1, за да им бъде съобщено за американското искане. Двамата не са били информирани от премиера за конкретните параметри на поисканото съдействие.

След срещата соцлидерът Сергей Станишев препоръча да се изчака утрешното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Имам подозрения, че правителството е готово на всичко." Така Станишев отговори на въпроса, дали премиерът го е информирал за това какво се иска от България. На срещата присъства и заместник-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Румен Овчаров.