Двама от загиналите при срутване на четириетажната сграда в историческия център на Прага най-вероятно са българи.

Изпод руините в центъра на чешката столица досега са извадени четири тела на строителени работници. Това съобщи пред bTV заместник-министърът на външните работи Марин Райков. С него разговаря Габриела Наплатанова.

Български работници, които са били в сградата в Прага при срутването в са отишли вчера в нашето посолство, за да обяснят че пред очите им двама техни колеги са били затрупани от бетонните блокове.

"Те са се съгласили да потвърдят това свидетелство пред съответните чешки разследващи власти и те към полунощ са започнали издирвателна дейност на посоченото от работниците място и са попаднали на две тела- за съжаление безжизнени", каза Райков и допълни:

"В последствие са извадени още две тела. Извадени са общо 4 тела и има предположение че две са на наши сънародници".

Чешките власти са обявили, че прекратяват операциите по разчистване и издирване на работници, защото са стигнали до дъното на сградата и повече тела на загинали няма. На мястото е намерена лична карта, но все още не е ясно дали е на някоя от жертвите или на друг работник. Все още не е ясно и колко време ще трябва за разпознаването на телата.

"Зависи от чешките институции и техните процедури - при всяко положение нещата зависят дали ще се премине само към идентификация чрез колегите на загиналите или ще се предпочете по-сложна процедура за по-голяма сигурност, в което също има логик аи при това положение ще се търси разпознаване чрез роднини. Не зная колко време ще отнеме тази процедура", допълни Марин Райков.

В хода на разследването на трагедията беше установено, че вината за инцидента е на местната строителна фирма "Стинг Прага". При ремонтните дейности са били нарушени строителните технологии и носещите стени.

В понеделник сутринта чешките власти ще направят официално идентифициране на четирите тела на загинали работници в срутилата се сграда в центъра на Прага, съобщи за БТА говорителят на министерството на външните работи Драговест Горанов.

Има сериозни подозрения, че след загиналите може да има и българи, защото на обекта са работили наши сънародници, украинци и чехи, допълни той.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето