Според Вашингтон, Северна Корея може би се готви да произвежда ядрени бойни глави. Предположенията се базират на снимки, направени от американски сателити. Сателитите засекли повишена активност в комплекса на атомната електроцентрала в Йонбьон, превърнала се в център на неотдавнашния конфликт между Вашингтон и Пхенян. Това разкриха пред "Асошиейтед прес" високопоставени източници от Вашингтон, пожелали анонимност. Спътниковите снимки показали как работници товарят камиони в хранилището, където се складира отработеното ядрено гориво. Възможно е използваното гориво да бъде преработено наново за извличане на плутония, от който може да се направи ядрено оръжие.

Американските представители уточниха, че няма конкретни сведения Северна Корея да е започнал производството на оръжие за масово поразяване, но президентският говорител Ари Флайшър осъди действията на Пхенян, като ги нарече "провокативни".

Атомната програма на Северна Корея предизвика засилен интерес от страна на международната общност миналия месец, след като страната излезе от Договора за неразпространение на ядреното оръжие от 94-та година.