Ръководителят на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс и директорът на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей ще посетят Ирак на 8 февруари. По време на посещението си Бликс и Ел Барадей няма да се срещнат с президента Саддам Хюсеин. Посещението на ръководителите на оръжейните инспектори бе потвърдено от иракския вицепремиер Тарик Азиз. Той заяви още, че няма да има иракски високопоставени представители в Съвета за сигурност на ООН на 5 февруари, когато американският държавен секретар Колин Пауъл ще представи нови данни от разузнаването, че режимът в Багдад притежава оръжия за масово унищожение. Вчера дипломати от съвета съобщиха, че Ирак е изявил такова желание. Азиз уточни, че единственият иракски представител на заседанието ще бъде посланикът на Багдад в ООН Мохамед Ал Дури. Сведенията, които Пауъл ще представи, ще определят решението на голяма част от членовете на Съвета за сигурност дали да подкперят американската позиция за необходимостта Ирак да бъде разоръжен със сила.

Ако Багдад не се съобрази изцяло с искането на ООН да се разоръжи, войната с Ирак е въпрос на седмици. Това предупреждение отправиха американският президент Джордж Буш и британският премиер Тони Блеър след среща в Белия дом. След разговорите стана ясно още, че Вашингтон би приел нова резолюция на ООН, но само ако тя доведе до бързото разоръжаване на Ирак.

Джордж Буш отбеляза, че въпросът с разоръжаването на Ирак ще се реши до седмици, а не до месеци. Според него втора резолюция е добре дошла, но не е необходима, тъй като резолюция 1441 е достатъчна за нападение срещу Багдад. Вашингтон и Лондон се обединяват около това мнение.

Кореспондентите на световните агенции обаче са на мнение, че има разногласия по въпроса дали военният удар се нуждае от подкрепата на международната общност. Буш посочи, че САЩ няма да толерират протакане и отлагане на намерението им да разоръжат Багдад. Блеър, от своя страна, заяви, че е важно ООН да постигне единно мнение по кризата. В рамките на подготовката за евентуална война, турският Съвет за национална сигурност днес призова парламента да разреши разполагането на чужди войници на турска територия.

На фона на засилващите се заплахи срещу Багдад, президентът Саддам Хюсеин заяви, че войниците му ще се справят с вражеската армия, дори да наброява един милион, ако доближи покрайнините на Багдад. В интервю за германското списание "Шпител" вицепрезидентът Таха Ясин Рамадан предупреди за самоубийствени атаки срещу американски цели в чужбина в случай на нападение срещу Ирак.