В Търговищко страдат от липсата на реакция от страна на държавата. Отскоро в местните села хората започнаха да плащат данък смет за събиране и извозване на отпадъците. Вместо да стане по-чисто обаче, боклуците станали повече.

От както се помнят, хората във Вардун изхвърлят боклука си край селото. Преди година и половина обаче европейските изисквания стигат и до тук. Общото сметище се закрива, а боклуците се събират в кошове.

Хората на село казват, че ако контейнерите вършат работа в града, то тук не могат да поберат боклука от къщите. Сметката показва, че 40 човека са принудени да ползват един общ кош.

Кметът на селото обяснява, че камионите за смет идват два пъти в месеца. Според него мръсотията наоколо се прави от самите хора.

"Преди две минути магазинерката си остави кашоните, кучетата ще ги разнесат и после мръсно било селото. Опира до съзнанието на всеки един от нас, а не, че контейнерите били малко или камионът не минавал”, коментира кметът на село Вардун Али Хасанов.  

Магазинерката пък казва, че не може да пази боклуците две седмици, докато дойде сметовозът. Хората настояват за още кошове. Докато това стане, скришом те продължават да извозват боклуците си в покрайнините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!