Делото срещу шестимата българи в Триполи се развива по логиката на един обикновен съдебен процес и в момента няма нови тревожни обстоятелства, заяви външният министър Соломон Паси, след като той и колегата му Антон Станков запознаха външната и правната комисии в парламента с всички данни по развитието на процеса в Либия. Паси обяви, че заминава на посещение в Триполи по покана на своя колега.

Все още не се знае дали форсирането за по-скорошна дата на новия процес срещу българите няма да попречи на това дело да се премести от Бенгази в Триполи, каквото е българското желание. Не се знае и кога реално ще има дата.

На въпроса как се отнася към прогнозите за февруари, март, правосъдният министър отговори: "Като към прогнозата за времето."

Министър Паси припомни всички облекчения, които са получили шестимата подсъдими българи в Либия.
Попитан как ще коментира тезата на близките, че съдбите на шестимата се търгуват, Паси отговори:
"Нашата цел е да създадем добър климат."

Причината Соломон Паси за заминаването си точно сега, той формулира така: "Разговаряхме в Лондон със Сейф и двамата стигнахме до извода, че за делото и за двустранните отношения ще е много полезно да отида. Че сега му е времето."

Възможно е страната ни да внесе случая със шестимата български медици за разгреждане в комисията на ООН по правата на човека, съобщиха от външното ни министерство. Постоянният представител на на страната ни към световната организация в Женева е обсъдил делото с новия председател на Комисията - Либия. Либийската постоянна представителка се е ангажирала лично да се заеме със случая и да го постави директно на полковник Муамар Кадафи.