Досегашното поведение на Багдад е незадоволително, гласи българската позицията за доклада на оръжейните инспектори за разоръжаването на Ирак от 27-ми януари. Позицията е междинна, уточни говорителят на външно министерство. Окончателното си становище страната ни ще оформи, след като бъде огласена допълнителна информация за проверките. Очаква се това да стане на 14-и февруари.

Говорителят на МВнР Любомир Тодоров потвърди, че у нас се набират доброволци за Ирак. Според Тодоров обаче, до момента не е обсъждана нито конкретна военна, нито евентуална мироопазваща мисия. Набирането на доброволци било превантивна мярка, която ще позволила на страната ни да реагира бързо в случай на нужда.

Ирак може да се разоръжи по мирен път, единствено ако Багдад сътрудничи на оръжейните инспектори по същество, а не само по технически въпроси. Това е тезата на Съвета за сигурност на ООН и на Международната агенция по атомна енергия. Такава е и българската позиция. За сега без отговор остават значими въпроси за химическите, биологическите оръжия, балистичните ракети и някои неизяснени сигнали за опити на иракското правителство да внесе уран.