Кандидатурата за нов български еврокомисар трябва да бъде личност, консенсусна за всички партии. Това каза настоящият комисар Меглена Кунева в "Тази сутрин". Според нея само подобна кандидатура ще бъде чувана от различните партии в Евопейския парламент и по този начин ще бъде най-полезна на България.

Интервю по телефона

Водещ Николай Бареков: Българският еврокомисар Меглена Кунева на пряката ни телефонна линия от Брюксел. Добро утро, г-жо Кунева.
Меглена Кунева: Добро утро, радвам се да ви чуя и вас, и вашите слушатели.

Водещ: Аз също. Успяхме, така, вчера да разменим няколко думи, вие имахте много, така, тежък ден от изключително много срещи. Видях ви, че бяхте на много от местата заедно с българското правителство. Как се възприе тази визита? Толкова ли са добре нещата в Брюксел, колкото изглеждат тук, гледани от към България - върнати пари, дадено доверие в аванс и т.н.
М. Кунева: Да, новините наистина са добри и това, което каза министър Найденов, е така - да се съсредоточим върху това, което ще ни даде възможност да работим в следващите месеци с повече увереност за добри резултати. Всъщност спомняте си, че през юли и август въпросите, които обсъждахме и с вас в студиото, бяха какво очаква България в следващите няколко месеца - проблемите в земеделието, САПАРД, ИСПА, възстановяването на акредитацията на двете агенции в Министерство на финансите и в Министерство на регионалното развитие, и разбира се, големият въпрос за "Козлодуй". Това бяха неща, които се знаеше, че ще се взима решение в комисията в следващите месеци и аз нямах никакви колебания, че предстоят много тежки разговори вътре в комисията. Да, по тази визита се работи още от август месец, с много, така, настойчиви обяснения в генералните дирекции, пред моите колеги, комисарите в съответните области. Между впрочем вчера разговорът с Василиу е минал много добре с министър Найденов. Това е комисарката всъщност, която помогна за млякото, и ние разделяме една и съща генерална дирекция с нея, така че аз имам съвсем преки наблюдения от това какво мислиха и експертите, и комисарите по всяка една от тези области. Това, което вие ме питате, за кредита на доверие, е така. Започва се с кредит на доверие, добър. Трябва обаче да го върнем до стотинка и всяко от нещата, които сме обещали, трябва да вървят по план.

Водещ: А това, което г-н Барозу е говорил с, така, г-н Борисов, пък и групата на евролибералите вчера са имали, така, сериозна позиция да се запази квотата на либерални личности в новия състав на Европейската комисия, беше ли дискутирано? Знам, че тази тема вие не обичате да я коментирате, отказвате коментар върху темата. Имате ли шанс да запазите, така, своето място като еврокомисар в новата Европейска комисия, но имаше ли такъв диалог през вчерашния ден да ви попитам?

М. Кунева: Не, поне това, което е било предмет на разговора с председателя на Европейската комисия, изцяло е съсредоточено върху работата, която България трябва да свърши, и Европейската комисия се ангажира да помогне, да напътства и да даде резултати. Колкото обаче до тези политически разговори, нека да кажа, тъй като от вчера имаме голямо събитие. Всички проевропейски партии подкрепиха вота за председателя на Европейската комисия да се случи на 16 септември. Нека да върна малко лентата назад и да кажа, че през юни такава възможност всъщност не беше дадена, да се гласува юли, преди отпуската, за президента Барозу. Бяха представени няколко условия, едно от които той да излезе с програма за следващата комисия, което и той направи, и мина през всички политически семейства, през всички проевропейски партии, за да обясни своята подкрепа и да поиска тяхното съгласие за номинацията си. Така че урокът оттук е много ясен за всеки политик, включително и национален - търси се широк национален консенсус. Аз самата мога да ви кажа, че при началото на първия си мандат отидох във всички проевропейски партии, обясних какво смятам да правя и получих всъщност подкрепа от абсолютно всички - и от Европейската народна партия, и от социалистите, и, разбира се, от либералите.

Водещ: Да считаме ли, че вашата кандидатура. . .
М. Кунева: Ето това е, което трябва да се търси.

Водещ: . . . може да бъде консенсусна кандидатура, така приета и в европарламента, и в България, ако вие сте. . .
М. Кунева: Аз не искам да говоря за себе си, защото това не ми е присъщо. Повтарям, че нямам личен дневен ред, но че трябва да има наистина консенсусна кандидатура, че това би помогнало на България да излезе с комисар, който ще мине изслушването с подкрепа от всички партии, това не се отнася само за нас. Това е начин, модел на работа изобщо в Европейската комисия и президентът Барозу даде силен знак, че така би искал да продължи да работи. Мисля, че това е добър урок.

Водещ: Благодаря много. Еврокомисар Меглена Кунева с, така, новини и коментари за това как в Брюксел се приема визитата на българското правителство.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето