Ръководителят на инспекторите Ханс Бликс и Мохамед Ел Барадей докладваха пред Съвета за сигурност за хода на проверките.

Ирак все още може да притежава биологично оръжие и ракети, каза шефът на инспекторите Ханс Бликс. Според него Багдад сътрудничи на ООН най-вече за достъпа до обектите за проверка, но не и по същество. Бликс смята, че още много въпроси остават без отговор. Декларацията, която Ирак представи за оръжейните си програми през декември, изглежда не съдържа нищо ново, заяви още шефът на инспекторите на ООН. В документа няма информация за 6 500 ядрени бойни глави. Багдад трябва да положи още усилия, за да увери, че декларацията е точна, посочи Ханс Бликс. По думите му, имало данни, че Ирак е произвеждал повече антраксни бактерии, отколкото е декларирал, и може все още да има запаси от вируса. Бликс предупреди, че всеки отказ на Багдад да осигури достъп до учени, ще бъде много сериозно приеман.

В своето изявление директорът на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей бе категоричен, че няма доказателства Ирак да е подновил програмата си за разработка на такова оръжие.

Веднага след обявяването на доклада, американският посланик в ООН Джон Негропонте каза, че получената информация не дава надежда, че Ирак ще се разоръжи, нито че Багдад сътрудничи безусловно. Според него докладът не е окуражаващ и не дава надежда, че Багдад ще изпълнява резолюциите на ООН. Той поиска Съветът за сигурност да поеме своите отговорности за Ирак.

Въпреки данните на инспекторите, говорителят на Белия дом каза, че докладът показва, че Багдад не е изпълнил изискванията на ООН и притежава оръжия за масово поразяване.

Иракският представител на свой ред потвърди позицията, че страната му сътрудничи на оръжейните инспектори. "Ирак демонстрира искрена воля за изясняване на всеки въпрос, подчерта Мохамед Ал Дури.
Русия, Франция и Германия се обявиха за удължаване на инспекциите