Капитанът на кораба "Александрия" Зоран Гилевски, който оказа помощ на сънародниците ни, съобщи за bTV, че причината за трагедията не е възрастта на кораба. Той разказа, че корабчето "Илинден" е пътувало на около километър от него.

В един момент един от неговите моряци изведнъж изтърчал и капитанът разбрал, че нещо не е наред. Оказало се, че моряк от "Илинден" успял да се обади от водата по GSM-а на моряк от кораба "Александрия" и му казал: "Идвайте бързо, потънахме".

Капитан Гилевски обясни, че от момента на обаждането са стигнали до "Илинден" за три-четири минути. Там е било ужас, хората дори не са викали "Помощ", а всички са били обезумели. Докато са пътували са се обадили на полицията и на кораб "Кристина", който е бил на два километра преди "Илинден", разказа още капитанът.

Пет или 10 минути след пристигането на "Александрия", на мястото на инцидента е пристигнал и корабът "Кристина", който е спасил много хора.

Капитан Гилевски разказа, че още докато са пътували към кораба са започнали да подготвят спасителните жилетки, въжета и са поискали помощ и от пътниците – "който може да помогне – да помогне, който не – да си седи на мястото и да не се създава паника".

Моряците са скочили във водата, при спасяването е помогнал и капитанът и морякът на „Илинден”, допълни Зоран Гилевски и обясни, че са обличали на хората жилетките и са ги извличали на кораба.

На "Александрия" случайно са пътували и две лекарки от Сърбия, анестезиолози. Те са пробвали да реанимират удавените и да върнат някого към живот, каза капитанът. За 10 минути всички пътници са били извадени от водата и качени на кораба.

Инцидентът няма връзка с възрастта на кораба, отговори капитанът, попитан възможно ли е 90-годишен кораб да плава. Корабът не се е разпаднал, нека покаже експертизата. Корабът "Александрия" е правен 57-ма година, но е правен от алуминий и е като нов, поясни Гилевски.

Корабът "Илинден" не е застрахован в "Лойд", поясни капитан Гилевски и разказа, че немският "Лойд" издава сертификат, отиват и проверяват дали е технически изправен и дават сертификат. С него човек може да го застрахова в "Лойд".

Около 6 евро струва билета за разходката Охрид – Свети Наум, стана ясно от думите на капитана. Билетите нямат застраховка, каза още Гилевски.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето