Френски архитект установи с 3D симулации, че Хеопсовата пирамида има две тайни камери, съобщи Дискавъри. Жан-Пиер Уден каза, че данни на американския египтолог Боб Брайър подкрепят неговата теория.

Помещенията са били предназначени за мебели, които да служат на фараона в задгробния живот.

Френският архитект от години твърди, че Хеопсовата пирамида не е построена с рампи отвън, а отвътре навън. Според него само основите на пирамидата са направени с външна рампа, по която са местени блоковете. След това, на около една трета от височината,е използвана вътрешна спираловидна рампа до завършването на пирамидата. Помещенията с форма на буквата L са били удобни за маневрирането с каменните блокове.

Тази теория остава недоказана, защото египетските власти отказаха да бъде направено изследването с радари и инфрачервена светлина.

Подобни камери има в пирамидата на бащата на Хеопс - Снофру. Много е възможно той да е използвал същия проект. Освен това блокове в северната стена на погребалната камера в Хеопсовата пирамида показват, че е имало пасаж, който е водел към тези помещения. През него са излезли и хората от погребалната процесия.