1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Получихме 620 млн. лева от МВФ

БГ Бизнес
 

В момента те са записани в резервите на БНБ, но могат да се използват при определени условия и необходимост

620 милиона евро, под формата на валута на Международния валутен фонд, получи страната ни. Средствата са от новото увеличение на капитала на международната институция.

Според БНБ в момента те са записани в резервите на централната банка, но при определени условия и необходимост може да се използват. Защо и как, обяснява Ирина Алексиева.

Специалните права на тираж представляват изкуствено създадена кошница от валути. В нея влизат долара, еврото, японската йена и британският паунд. В опит да подпомогне световната финансова система, лидерите на Г-20 през април решиха да дадат възможност на страните-членки на Международния валутен фонд да получат свеж финансов ресурс, с който да подпомогнат икономиките си.

Решението е да получат допълнително средства съобразно своята квота в МВФ, за да преодолеят по-лесно кризата

"В такъв период се наблюдава спиране на движението на капитали към развиващите се икономика и те губят достъпа си до международните финансови пазари. По този начин чрез разпределение на такава ликвидност, получават достъп до финансиране", каза Калин Христов, съветник на управителя на БНБ.

За България средствата, която тя получава допълнително са на стойност от 1милиард и 200 милиона лева. Те обаче в момента не се ползват и стоят като резерви на централната банка. Ако страната реши да ги ползва, първо ще трябва да докаже, че те са й необходими. Аргумент за подобно решение може да бъде например намаление на валутните резерви

"Ако постоянно губиш резерви и имаш натиск върху валутния курс, това за страните с плаващ курс е много видимо - ти го доказваш с данни, тогава ти активираш тази възможност", допълни Христов.

Тогава специалните права на тираж се преобръщат в определена валута, например еврото, което се оформя като заем. Лихвите по подобни кредити са изключително ниски, което ги прави и много изгодни. В момента обаче България не възнамерява да ползва подобна възможност

"Аз се съмнявам, че ще се наложи да ги ползваме, гледайки какво става с икономиката, притока на капитали и резервите на централната банка. Не смятам, че ще имаме нужда да ползваме ефективно тези средства", каза още Калин Христов.

Според икономисти обаче, наличието на подобен резерв, дава по-голяма сигурност на икономиката.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии