Петнайсет българи загинаха при потъването на туристически кораб в Охридското езеро. Утре в Македония, а в понеделник и в България ще бъде Ден на траур. 12 от загиналите вече са идентифицирани, предаде Виктория Петрова от мястото на трагедията. Трима от оцелелите са в реанимация

Все още не са идентифицирани три от телата на жертвите

На кораба са пътували 55-ма души, по-голямата част пенсионери. 40 души оцелели. Загиналите са от Златица, Пирдоп, Антон и Челопеч.

Корабът "Илинден" е пътувал за манастира "Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на езерото, близо до къмпинга Елешец. Инцидентът е станал малко след потеглянето на плавателния съд от пристанището на Охрид, още в района на вилните зони на града, покрай пътя Охрид - "Св. Наум".

Корабът е бил доста стар, вероятно и претоварен. По всяка вероятност скъсано метално въже, което поддържа равновесието на плавателния съд е причината за трагедията.

Жена, оцеляла при инцидента, разказа пред камерата на bTV, че корабът е бил на 200 м дълбочина. Според оцелели корабът се е обърнал за секунди. Хората не са имали спасителни жилетки. Само на някои раздали спасителни пояси. Друга жена, оцеляла при инцидента, каза, че е видяла пушек в задната част на кораба. Докато дойдат спасителните лодки, хората се хващали за дъски и предмети. След това спасителите им хвърлили жилетки.

Осем от жертвите са от село Антон. Имало и списък от 40 души, за които се твърди, че са живи, предаде репортерът ни Миролюба Бенатова. Трима души са в реанимация и ще бъде направено всичко възможно да бъдат превозени до България.

Сред загиналите има едно дете

Черната статистика е за 15 жертви, стана ясно и на извънредния брифинг в МС. 55 българи е имало на кораба. Оцелелите 37 българи са в хотел в Охрид, при тях са зам.-външният министър Марин Райков, транспортният министър и здравният министър, съобщи премиерът. Бойко Борисов е водил няколко разговора с македонския си колега Никола Груевски и с президента Георги Първанов. Зам.-министър Райков съобщи за bTV, че оцелелите минават медицински прегледи и предстои връщането им в България.

Борисов изпрати в Охрид правителствения самолет ТУ 154 с екип от 9 медици, заедно с министъра на здравеопазването.

Оцелелите ще бъдат върнати с правителствения самолет

В момента, в който македонското правителство разреши, телата на загиналите ще бъдат върнати в България. Семействата на жертвите ще бъдат подпомогнати с по 10 хиляди лева, реши правителството. Създадена е организация за уведомяване на близките на загиналите. На брифинга беше обявен и списък с имената на загиналите.

Националната следствена служба изпраща шефа на отдела за разследваме на транспортни престъпления Георги Илиев. С него в Македония отиват съдебен медик и специалист по воден транспорт, съобщи за bTV зам.-главният прокурор Бойко Нейденов.  

Тържествата в Пловдив по повод 124-тата годишнина от Съединението на България се отменят заради трагичния инцидент в Охридското езеро, каза за bTV кметът на града Славчо Атанасов. Сутринта в храма "Св. Богородица" пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва за загиналите българи в Охрид.

Министерството на външните работи разкри горещ телефон за информация за инцидента

По първоначална информация, като една от причините за инцидента беше посочено претоварването на туристическото корабче - той е бил с капацитет 47 души, а са качени 52-ма.

Корабът "Илинден" е построен през1924 година

в германския град Регенсбург. Агенция "Макфакс" съобщава, че плавателният съд е преминал абсолютно всички необходими технически прегледи. Зрители на bTV, които са били на екскурзия в Охрид това лято, ни сигнализираха, че корабът видимо е бил в лошо състояние.

5 минути след подадения сигнал за потъването на "Илинден", друг кораб - "Александрия" е пристигнал на мястото на инцидента. Капитанът, който първи се е притекъл на помощ на давещите се туристи - Зоран Гилевски, каза, че всички пътници, които са били на палубата в момента на инцидента, са спасени.

Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще провери двете фирми, които са свързани с превозването на българските туристи до Охридското езеро. Това са "Солак Тур ООД" и фирма "Клюнчев".

Министърът на транспорта на Македония подаде оставка. Миле Янакиевски направил предложението като морален акт за инцидента. Македонският кабинет заседава извънредно тази вечер заради трагедията.





Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето