Няма да има сензации в доклада на инспекторите за оръжейната програма на Ирак, заяви директорът на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей. Заедно с Ханс Бликс той ще представи утре в Съвета за сигурност на ООН доклада за първите два месеца от проверките на комисията за оръжейната програма на Ирак. Позицията на Гърция, която председателства Европейския съюз е, че проверките трябва да продължат. Германският всекидневник "Ди Велт" пише в утрешния си брой, че Лондон и Вашингтон са склонни проверките да продължат до 1 март.
На път от Виена за Ню Йорк Мохамед ел Барадей заяви, че докладът ще даде възможно най-голяма представа за работата на инспекторите на ООН и експертите на Международната агенция по атомна енергия. Вярвам, че докладът ще даде на международната общност обективна представа за ситуацията в Ирак. Как тя ще използва нашите изводи, е работа на световната организация, заяви Мохамед ел Барадей. Външният министър на Гърция Георгиус Папандреу обеща страната му като председателстваща Евросъюза да предприеме всички необходими инициативи за продължаване работата на инспекторите до успешен край. Същото поиска и британският премиер Тони Блеър, но постави условие, че инспекциите не могат да продължават с месеци.
В реч пред Световния икономически форум в Давос американският държавен секретар Колин Пауъл отправи обвинения, че режимът в Багдад е свързан с терористични организации и "Ал Кайда". Досега разузнаванията на нито една страна не са открили такива връзки. Поуъл се закани страната му да действа без одобрение на ООН, ако реши да нападне Ирак. Кралят на Йордания Абдула песимистично прогнозира, че вече е твърде късно за дипломатическо решение на кризата и че само чудо може да спре войната.