За разговор върху наболялата тема за лихварството в студиото на "Тази сутрин" днес бе поканен председателят на нотариалната камара Димитър Танев.

Излъчения малко преди това репортаж на Стоян Георгиев за луковитските лихвари той коментира така: "Всъщност това извършване на банкови сделки без определено физическо лице да има статута на банка, е престъпление.

Не е престъпление едно лице да дава заеми на близки, на познати, но когато това го извършва като дейност и обявява публично, че дава пари срещу лихви, без да има съответния статут и лиценз, си е чисто престъплевие."

Относно репортажа Танев изясни още, че се касае за незнание на ниско грамотни хората, които са рекетирани с неправни средства.

След това Ани Цолова припомни един друг репортаж с автор Миролюба Бенатова. Репортаж, излъчен преди три години и половина за известния разградски лихвар Иван Стойчев, прочул се с рекетьорството си над множество граждани, изгубили в резултат, огромна сума пари.

За да разкаже какво се случва към днешна дата с въпросния лихвар, на телефона в студиото бе Огнян Дамянов, окръжен прокурор на Разград. Той разкри пред зрителите, че в момента наказателното производство продължава, като от юни месец присъдата на гражданския съд е потвърдена и от апелативен съд Варна.

Дамянов изказа мнението си, че безспорно Стойчев се е възползвал от правото си да обжалва присъдата си пред последната инстанция Върховния касационен съд.

На въпроса защо в продължение на години прокуратурата и съдът на Разград не смятали, че Стойчев върши престъпление, окръжният прокурор само сподели, че вероятно разследването не е било достатъчно пълно, за да представи всичко до точност в дейността на Стойчев.

По отношение на това дали е възможно тогава Стойчев да е получавал покровителство от определени партии, които бил спонсорирал, Дамянов подчерта, че над него самия не е бил оказван политически натиск по време на разследването и няма как да има информация по този въпрос.

Дали може да се определи огромната сума, прибрани от Стойчев незаконни пари, прокурорът разкри, че е много трудно, тъй като времето, през което лихварят е взимал тези пари, е доста дълго, 7-8 години.
"Дори много от лицата, които са взимали кредити от Стойчев, не можеха да определят точно сумата, която са му върнали", каза още той.

Възможно ли е хората, които са взимали кредити от него, да са заплашвани, поради тяхното нежелание да говорят за проблема към днешна дата, Дамянов отговори, че не знае за такава информация. Относно хода и резултата на делото, главният прокурор потвърди надеждата си за ефективна 4-годишна присъда над Стойчев.

На въпроса дали нотариусът може да предотврати тези договори, председателят на нотариалната камара Димитър Танев отговори:

"Може, разбира се, стига се до нотариус, защото обикновено се обезпечава с ипотека. Най-сигурният начин да се изтеглят пари", посъветва Танев", е да се отиде задължително при нотариус и адвокат за достоверна консултация.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето