1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Ръст на просрочените междуфирмени задължения у нас

БГ Бизнес
 

От Стопанската камара са притеснени от възможни верижни фалити в икономиката ни

Над 60 милиарда лева повече са просрочените междуфирмени задължения у нас. В резултат на финансовата криза те са нарастнали с над 60 на сто. Данните са на Стопанската камара.

От организацията са притеснени от възможни верижни фалити в икономиката ни.

Ако до миналата година компаниите у нас са дължали просрочени задължения едни на други за около 100 милиарда лева, то кризата е променила нещата. По оценки на Стопанската камара тази сума е нараснала до 160 милиарда лева. За сравнение - това е около 2 пъти целия Брутен вътрешен продукт на страната

"Големият проблем е, че в тези условия на намален брой поръчки, значи фирмата произвежда, продава и доставя стоката и услугата, но няма насреща плащане в договорния срок", коментира Камен Колев, зам. председател на БСК.

Така колелото се завърта - вие дължите и на вас ви дължат. Но, докато вие не си съберете парите, не може да върнете дълга. Едновременно с това приходите на компаниите, с които те са планирали да обслужват задълженията си, са намалели с 10 на сто. Така фирмите се блокират една друга и създават опасност от верижни фалити

"Това е реална възможност за тези верижни фалити, което означава, че трябва да се мисли за ускоряване на процедури за събиране на вземания, за начини за продаване на тези дългове. В момента няма къде да се продават. Защото даже и вие да сте коректен, след като не ви платят, вие не може да се разплатите с вашите доставчици и контрагенти, тоест влизате в този кръг на междуфирмена задлъжнялост", каза още Колев.

Изходът от кръга обаче не е ясен. Според икономисти това е повишената производителност и ръст на икономиката. Те обаче зависят от това как фирмите се разплащат. Така кръгът се затваря.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии