В Окръжната прокуратура в Благоевград беше повдигнато обвинение за вчерашния взрив в Разлог. При експлозията вчера сутринта загинаха 29-годишна жена и 5-годишното й дете. По-малкото дете на жената оцеля при взрива.

Последните новини от Разлог предаде репортерът ни Миролюба Бенатова.  

Обвиняемият е кум и близък приятел на Явор Мандраджиев - съпруг и баща на убитите. Самият Мандраджиев отказа да коментира пред bTV каква е причината за трагедията. Той придружаваше катафалката с телата на убитата си съпруга и на детето си.

"Кумът на Явор Мандраджиев се казва Рудик Казарян и е на 36 години. Знаехме, че Казарян се придвижва към Банско и през нощта беше задържан в Разлог (...) Другите трима задържани са свидетели по преписката. Към тях няма да бъдат предявени обвинения. На този етап има обвинения за подбудителство, прекият извършител не е известен", каза Тома Добрев, началник РПУ-Разлог.  

Мотивът за престъплението е личен, потвърди още той.

Казарян и Мандраджиев са съдружници и във фирма "Явис – 1", която е единствената официална фирма на Явор и по документи се занимава с дървен материал.

По неофициална информация Рудик бил обиден на Явор заради публичен инцидент за изясняване на отношенията им.

Бащата на Явор – Альоша Мандраджиев заяви пред нашата камера, че е посъветвал сина си да не бъде отмъстителен, въпреки случилото се, защото "силата води към сила".

Майката на починалата Снежана (съпругата на Явор), още пътува към България. Погребението на убитата и детето й ще бъде утре в Разлог.
 
Другото дете -  малкият Кристиян, е в съзнание и диша само. Няма наранявания и увреждания, опасни за живота му.

В момента детето се намира в детска реанимация. Лекарският екип се бори срещу възникването на инфекции от множеството чужди тела попаднали в момченцето при взрива.

"За живота няма опасност, но най-сериозните увреждания бяха в областта на дясната мишница, където колегите вчера са извадили много чужди тела, разпръснатите железа, с разкъсана вена, разкъсани нерви”, коментира проф. д-р Огнян Бранков, нач.сек. "Детска хирургия".

"Вие сте първите, които идвате при мен. А в реанимацията мисля, че не са идвали още (негови близки). Т.е. аз трябва да дам информация за неговото състояние. При мен не са идвали", каза още лекарят.

Очаква се Кристиян да се възстанови до две седмици. Той няма да има спомен за случилито се, но според лекарите травмата ще остане на подсъзнателно ниво.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето