Статия във вестник "Аарец" съобщава за експлоатацията на работници в израелска фирма със собственик Ицхак Царфати.

Сигналите за побои и унижения над работници във фирмата на Царфати са започнали да постъпват в българското посолство в Тел Авив още преди повече от 2 години.

Посланикът ни в Израел Цанко Яблански разказа пред Би Ти Ви, че лично е посетил работиците на един от обектите в град Модеин, където те наистина са живеели в изключително тежки условия и са се оплакали от тормоз.

Яблански е съдействал при разследването на полицията, когато трима от работниците се самоубиват, след като не издържат на жестокостите.

Подробности около тези случаи посланикът не разказа.

Пред Би Ти Ви един от работниците, който пожела да остане анонимен каза, че е успял да напусне Царфати, но е един от малкото отървали се.

По думите му собственикът има антураж от няколко "яки български момчета", които чрез бой въдворяват ред сред близо 1000-та българи, работещи за фирмата.

Строителят обясни, че в момента вече няма връзка с тях, тъй като те са затворени и нямат телефони.
От офисът на Царфати в Ришон ле Цион отказваха през целия ден връзка с него.

Утре той ще бъде извикан за обяснение в българското посолство.
От Министерството на труда обясниха, че след края на проверката ще има решение дали да се отнема лиценза на Царфати.

До края на месеца ще бъде отворена и гореща телефонна линия, на която могат да се обаждат български работници, принудени да се трудят при лоши условия, с ниско заплащане или претърпели насилие.

Инициативен комитет от български евреи ще защитава пред властите в Тел Авив правата на сънародниците ни, обадили се на този телефон.