Въоръжен мъж се опита да нахлуе в щаба на експертите в Багдад. Друг иракчанин успя да се качи в една от колите на инспекторите, крещейки за помощ.

При първият инцидент мъжът, който се опита да влезе в щаба на инспекторите, носел три ножа в себе си. Опитът му за нахлуване бе предотвратен от охраната. Нападателят бе повален на земята и отведен. Той е предаден на полицията и е разпитван. Около 45 минути по-късно друг мъж с тетрадка в ръце се хвърли върху подготвящите се да потеглят на проверки коли с инспектори. Според кореспонденти на световните медии, 20-тина годишният младеж крещял на арабски и английски език "Помогнете ми, спасете ме!". Той се хвана за волана на автомобила и оказа ожесточена съпротива при задържането си. Служител на охраната успя да го измъкне от колата. Инцидентът продължи десетина минути. Това е първият подобен случай от подновяването на оръжейните инспекции в Ирак на 27 ноември миналата година.

Също тази сутрин иракски учен влезе в щабквартирата на инспекторите, вероятно за да бъде разпитан. Вашингтон обвинява Багдад, че отказва достъп на инспекторите до иракски учени, участвали в разработването на военни програми. Въпросът за интервюирането на специалистите стана основен проблем за ефективността на инспекциите и за сътрудничеството на Багдад.