Магистратите нямат правомощия и компетентност да определят икономическата политика на страната - така вицепремиерът коментира критиките към предложените промени.

Промените ще ускорят процеса на приватизация, очаква Василев. Решенията за 12 стратегически фирми ще взимат правителството и Парламентът и тези решения няма да могат да бъдат обжалвани в съда. Висши магистрати нарекоха промените противоконституционни.

"Както ние не коментираме съдебните решения и не се месим в работата на съдебната власт, така и магистратите нямат нито конституционни правомощия, нито професионалната компетентност да определят икономическата политика на страната, включително и приватизацията", заяви вицепремиерът Николай Василев.

Промените ще позволят на правителството да изпълни обещанията си за приключване на приватизацията и за привличане на инвестиции, обясни Василев.

"Ясно е, че тези неща ще ги направи правителството и че не магистратите ще изкупят тютюневата реколта през тази или през следващите 5 години, не те ще привлекат чуждестранни инвестиции или ще платят в България заплати и пенсии", допълни вицепремиерът.

В Русия е било решено при посещението на Путин през март да бъде подписано споразумение за защита на инвестициите, както и в София да бъде открит Балкански център по сертификация РОСТЕСТ, който ще издава разрешителни за продажба на стоки на руския пазар. Отношенията не са били по-добри от 13 години насам, заключи вицепремиерът:
"През тази година заменихме ледоразбивачите с химикалки."

Русия проявява интерес към доизграждането на атомната електроцентрала в Белене, съобщи министърът на енергетиката.