Иракчани, които са пристигнали в България през последните няколко дни, разказват, че там в момента армията мобилизира мъжете.

Един от от пристигналите в Агенцията за бежанците бяга от военните вече трета година. Веднъж е залавян и лежал в затвор.

Там присъдата за дезертьора е да му отрежат ухото. Ако бях останал в Ирак щяха да ми изпълнят присъдата и пак да отида войник.

Най-тежкото наказание за бягство е смърт. Влезеш ли веднъж в казармата, обаче няма излизане.

Идват понякога в къщите по 10-15 души военни, взимат те насила и след това 1-2 години никой нищо не знае за теб. Това се случва често, разказва иракчанинът.

От началото на януари у нас са дошли 51 иракчани. През януари миналата година те са били 126. България има изготвен план за извънредна ситуация с навлизане на бегълци у нас.

"Ние сме приели, че извънредна ситуация е, когато за едно денонощие границата бъде пресечена от 500 лица, търсещи закрила", поясни Бойко Антонов.

Според председателя на агенцията подобна вълна няма да достигне до България. Причината е, при конфликт бежанците се изнасят до най-близкото безопасно място. Към страната ни ще се насочат тези, които и досега търсят път към Западна Европа. Въпреки това от Агенцията са готови да реагират при възникване на кризисна ситуация.