В Санкт Петербург започва заседанието на Осмата българо-руска междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Ръководител на българската делегация е вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев.

Форумът ще бъде открит от Николай Василев и от руския вицепремиер Алексей Кудрин, който ще председателства комисията от страна на Руската Федерация. Българският вицепремиер ще представи експортния потенциал и инвестиционния климат в България. Членовете на Междуправителствената комисия ще обсъдят състоянието, проблемите и възможностите за разширяване на взаимната търговия, сътрудничеството в енергетиката, транспорта, комуникациите и информационните технологии. Ще бъдат коментирани и сътрудничеството в промишлеността и инвестициите, строителството, туризма, селското стопанство и научно-техническата област. Министърът на енергетиката Милко Ковачев също ще участва в заседанието но Междуправителствената българо-руска комисия. В частта енергетика ще бъдат дискутирани въпроси, касаещи областта на ядрения сектор, електропреносните системи, газоснабдителните мрежи и участието на руски инвестиции за изграждане на енергийни обекти.

Очаква се по време на заседанието да бъде засегнат и въпросът за погасяване на руския дълг към България, който към средата на м. г. е за около 73 милиона долара.