Съдът е призовал на заседанието да присъстват представители на Агенцията за приватизация и "Вива Wенчърс".

Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ настоява приватизацията на БТК да бъде спряна. Според синдикалистите, ако телекомът се модернизира, след 4 години той може да бъде продаден на 4 пъти по-висока цена от сегашната.

200 милиона евро е унизително ниска цена за БТК, смятат от Синдикалната федерация на съобщенията. Председателят на организацията към КНСБ Георги Бочев попита защо продавачите на националното богатство БТК, в лицето на Агенцията за приватизация и правителството, се съгласяват на неизгодни за продажбата на телекома условия.

КНСБ е против бъдещият собственик на БТК да съкрати 9000 души, от общо 25000-ния персонал. Това означава, че всеки трети трябва да си отиде, пресмятат синдикалистите. Те са категорични, че националният интерес би бил защитен, ако временно се отложи приватизацията на БТК. Със заеми или финансиране срещу дялови участия може да се цифровизира и модернизира телекома, като след това се продаде на реалната цена, и то на купувач, с доказан опит в бранша. Така, след 3-4 години БТК ще качи цената си до 800 милиона евро, а и дотогава, кризата в телекомуникационния сектор ще е отминала.

Вчера Върховната касационна прокуратура отмени своето постановление за спиране на процедурата за приватизация на БТК. Решението отменя постановлението от 6 декември 2002 година, с което беше спряно изпълнението на решението на Агенцията за приватизация за определяне на "Вива Венчърс" за победител в конкурса за БТК. Ако жалбата на КНСБ, която днес ще се гледа от Върховния администативен съд, бъде отхвърлена, няма да има проблем Агенцията за приватизация и "Вива Венчърс" да пристъпят към парафиране на приватизационен договор за БТК, смятат юристи.