Шестгодишният Дилян, който в сряда падна от крепостна стена на Царевец във Велико Търново, изпадна в клинична смърт след тежката черепно мозъчна травма. Въпреки трагедията, родителите решиха да дарят органите на детето си. Сърцето вече е присъдено на друго дете.

Към 8 часа вечерта снощи от университетската болница "Света Екатерина" тръгва екип към Велико Търново. Получен е сигнал за съгласие за донорство. В 1 и 30 след полунощ колата с донора вече е обратно в София. На място са екипи от болниците "Света Екатерина", "Александровска" и "Лозенец".

Започва операцията по ескплантация на органите на малкия Дилян.

"Аз искам първо да изкажа съболезнования пред родителите, но същевременно да направя един дълбок поклон пред тях за този хуманен и благороден жест, който те извършиха. Защото мога да си представя в един такъв момент, това е една трагедия - едно здраво и право дете да го загубите. В такъв един тежък момент те намериха сили и, пак казвам, по-скоро благородство да помислят и за живота на други хора", каза проф. Генчо Начев, изп.директор на болница "Св.Екатерина".

Веднага след експлантацията на органите, започва трансплантация на сърцето. Реципиентът е момче на 9 години. Операцията продължава повече от 6 часа, а екипът ръководи директорът на "Света Екатерина".

"От февруари 2008 година то е в нашия списък за кандидати за трансплантация и, за негово щастие, е със същата кръвна група, с която е починалото момче, т.е. донорът. А и въпреки разликата във възрастта, като килограми, като тегло, те бяха близки, което даде основание за трансплантацията", обясни д-р Начев.

Засега състоянието на момчето е стабилно и, все пак, от болницата предупредиха, че първите три дни са критични.

Трансплантиран е и черният дроб на детето в болница "Лозенец". Реципиент е момиче на 17 години. Операцията е била извършена от директора на болницата доцент Любомир Спасов. От "Александровска" болница съобщиха, че има и реципиент за бъбреците- 31 годишен мъж от Кърджали.

Въпреки инцидентите на Царевец и до днес на най-опасните места липсват парапети и предпазни съоръжения. Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка по случая с трагичния инцидент. 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето